Stevan Šerbedžija: Voleo bih da igram Raskoljnikova

Aleksandra Madžar
Stevan Šerbedžija: Voleo bih da igram Raskoljnikova

Banjaluka - Velika je stvar kad radite sa dobrim ljudima oko sebe. Nalazili smo se ranom zorom i čitali tekst za predstavu "Kain" dok se vrata Akademije umjetnosti ne otvore.

Ispričao je ovo za "Glas Srpske" mladi i talentovani glumac Stevan Šerbedžija, koji je svojim nadahnućem, igrajući lik Lazara u ovoj predstavi, osvojio publiku na "Aplauz festu 2014".

Šerbedžija je za ovu ulogu, momka sa cerebralnom paralizom, u kojoj je najsnažnijim glumačkim kreacijama oživio sve njegove velike tuge i male radosti, nagrađen "Zlatnim aplauzom" na banjalučkom "Aplauz festu".

- Bilo je puno teškoća, ali još više vere i nade da ćemo uspeti. Sam tekst Stamena Milovanovića je bio dobar oslonac - kazao je glumac.

Ovu socijalno-psihološku dramu postavio je na scenu zajedno sa svojim kolegama sa klase, Natašom Perić, Belindom Božičković i Vladanom Popovićem.

- U početku smo dosta istraživali i družili se sa ljudima koji imaju problem sa invaliditetom. Puno njih je psihički snažno i vedrog duha. Ono što ne gube jeste nada koja je ogromna - istakao je Šerbedžija.

Pripremajući se za oživljavanje ovog komada, kako kaže, upoznali su osobe sa invaliditetom koje imaju više vedrine i vjere u život nego ljudi kojima Bog nije uskratio zdravlje i ljepotu.

- Postavlja se veliko pitanje da li je bolje biti duhovno slep, a fizički neodoljiv ili fizički sputan, a duhovno ozaren - dodaje on.

Kada je riječ o pozorištu, želja mu je da pod svjetlima pozornice iznese velike likove.

- Voleo bih da igram Raskoljnikova iz "Zločina i kazne", Osvalda Alvinga iz "Aveta" Henrika Ibzena... Za takva ostvarenja potrebni su jaki reditelji koji će se baviti suštinskim pitanjima, a ne maskirati svoj diletantizam svetlom, muzikom i dimnom mašinom - rekao je Šerbedžija.

Svoju ljubav prema teatru usmjerio je i na pozorišnu režiju. Student je druge godine režije u klasi profesora Nenada Bojića.

- Velika je odgovornost stvarati novi svet na sceni. Izdvajati suštinu iz stvarnosti i pretvarati je u scensku realnost. Moj zadatak je da postanem profesionalac u ovom poslu, da se lišim svakog diletantizma - kazao je Šerbedžija.

Trenutno je njegovo interesovanje više usmjereno na probleme koje u sebi nosi poziv režisera.

-  Nadam se da ću se podjednako baviti i glumom i režijom. Puno mi je srce kad znam da ću sarađivati sa klasićima i drugim kolegama sa raznih akademija - rekao je Šerbedžija.

Kako kaže, planiraju da obnove predstavu "Kafanica, sudnica, ludnica" po tekstu Brane Crnčevića u režiji Slobodana Brankovića.

Festival

Osim Stevana Šerbedžije, na "Aplauz festu", koji je završen 27. marta u organizaciji banjalučkog DIS teatra na pozorišnoj sceni Doma omladine, nagrađeni su i Amar Prlja, Stefana Krstović i Anando Čenić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana