Sterija garantuje uspjeh

Aleksandra Madžar
Sterija garantuje uspjeh

Banjaluka - Formulu za uspješnu predstavu koja će zadovoljiti apetite publike teško je pronaći, ali neosporna je činjenica da se u posljednje vrijeme domaći reditelji i pozorišta vraćaju djelima velikih srpskih pisaca.

Poznato je da se oni koji odlučuju o repertoaru često opredjeljuju za neku vrstu novog pozorišnog "trenda", za književne klasike. Jačinu predstavi daju tekstovi velikana srpske književnosti.

Glumica Narodnog pozorišta Republike Srpske Slađana Zrnić ističe da su kvalitetna dramska djela nezaobilazna na pozorišnim repertoarima.

- Naravno da će se pozorišta i reditelji uvijek vraćati provjerenim srpskim piscima jer su oni garancija da predstavu možemo dobro početi. Uvijek postoji izazov u činjenici da radimo provjerene srpske pisce kao što su Nušić, Popović, Sterija, Kovačević, Simović - smatra ona.

Zrnićeva je ostvarila i ulogu u komadu "Gospođa ministarka" Branislava Nušića, gdje se našla rame uz rame sa slavnom Svetlanom Bojković.

Ističe da je možda najteže napraviti predstavu za koju već postoje mišljenja jer su "svi, zaboga, poznavaoci srpskog pisca".

- Uvijek na sceni treba oživljavati tekstove dobrih pisaca, odakle god da dolaze, koji svojim djelima mogu da ponude rješenja za probleme koje tište ljude danas - istakla je Zrnićeva.

I mladi reditelj iz Srbije Vladan Đurković, koji je na scenu nacionalnog teatra Srpske postavio Šekspirovu "Ukroćenu goropad", kaže da mnogo više voli klasične srpske komade od savremenih tekstova.

- Uživam u tome da tražim razlog da komad star po nekoliko vekova oživim zajedno sa ansamblom. U tim situacijama svoj posao doživljavam kao detektivski, s ciljem da otkrijem sve tajne koje mi pisac pruža i da ga oživim. Smatram da je veći izazov raditi nešto što ima vremensku i kulturološku distancu - kaže Đurković.

Najbolju ocjenu za predstave rađene po dramskim komadima čuvenih srpskih pisaca daje vjerna publika i vrsni poznavaoci teatra koji rado dolaze da gledaju ove predstave. 

"Ožalošćena porodica"

Na repertoaru Narodnog pozorišta RS u novoj sezoni našlo se i djelo "Ožalošćena porodica" Branislava Nušića, koje režira Nikola Pejaković. Premijera je zakazana za 24. decembar na velikoj sceni nacionalnog teatra. Pejaković je ranije režirao Nušićevog "Narodnog poslanika", koji je u nacionalni teatar Srpske privukao brojnu publiku, ali i osvojio nagrade na mnogim festivalima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana