“Banja Luka fest” otvoren koncertom Stefana Milenkovića: “Karmina Burana” oživjela Kastel FOTO

Srna
Foto: Velibor Tripić

BANjALUKA - Sjajnim koncertom svjetski poznatog violiniste Stefana Milenkovića večeras je na tvrđavi Kastel počeo prvi “Banja Luka fest”. Festival je počeo izvođenjem numere “The shonj must go on”, kultne grupe “Kvin”, a prisutni su imali priliku premijerno da čuju i jedno od najpoznatijih djela klasične muzike u novom ruhu, kompoziciju “Karmina Burana” Karla Orfa, u aranžmanu Ane Krstajić, te djela drugih kompozitora, ali i poznatih muzičara. Milenković je nastupio sa kamernim orkestrom “Kamerata” iz Novog Sada.

- Hvala vam što ste došli, da podelite s nama ovu našu umetnost i radost što smo na sceni i ovde u Banjaluci. Na ovo gledam kao na novi početak divnog perioda, nakon poteškoća iza nas. Drago mi je što sam ovde sa vama - poručio je Milenković.

S obzirom na to da je glavno djelo večeri bila “Karmina Burana”, Milenković je prije izvođenja objasnio istorijski kontekst nastanka ove fantastične kompozicije, čiji dijelovi su izvedeni u ukupnom trajanju od 39 minuta.

-To je idealno delo kojim ćemo da započnemo ovaj novi, stari život i povratak. Ovo je prvi put da svijet čuje ovo delo - naveo je on.

 Kastel, u ruhu u kakvom ga Banjalučani još nisu vidjeli, bio je ispunjen posjetiocima koji su željno čekali da konačno muzika na otvorenom ponovo zaživi. Među zvanicama su bile i brojne poznate ličnosti, među kojima su Jelena Tomašević, Kiki Lesendrić, koji su istakli zadovoljstvo što prisustvuju početku jedne ovakve muzičke priče.

- Ovde se uvek osećam kao kod kuće. Ponosna sam na organizatore. Celom regionu je bio potreban ovakav festival - navela je Tomaševićeva.

Prvo festivalsko veče završeno je spektakularnim vatrometom, a atmosfera opravdala slogan festivala i organizatora, pokazavši da Kastel zaista jeste mjesto dobrih susreta.

Festival će biti nastavljen sutra kada će nastupiti Zvonko Bogdan, a publika u Banjaluci prekosutra će uživati uz Amiru Medunjanin, koja će nastupiti u pratnji poznatog pijaniste Bojana Zulfikarpašića. Petak je rezervisan za nastup fado dive Marize, dok će u subotu, na zatvaranju festivala nastupiti Rade Šerbedžija i “Zapadni kolodvor”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana