Stanka Čoban laureatkinja prve nagrade "Heroji nasleđa"

Tanjug
Foto: Arhiva

BEOGRAD- Prva dobitnica godišnje nagrade Evropa Nostre "Heroji nasleđa" za lični doprinos u oblasti nasleđa je Stanka Čoban, a nagrada je dodijeljena u okviru obilježavanja ovogodišnje manifestacije Dani evropske baštine, u saradnji Evrope Nostre Srbije i Delegacije Evropske unije u Srbiji.

Nagrada, koju ova organizacije prvi put dodjeljuje u Srbiji, pripala je ovogodišnjoj heroini Čoban, iz "Didine kuće" u Baču, za uporan i predan rad na očuvanju nematerijalnog i materijalnog kulturnog nasljeđa i rezultata postignutih izvan institucionalne brige o nasljeđu.

Naime, "Didina kuća" predstavlja etno kuću koju je Čoban osnovala 2009. godine, a u pitanju je roditeljska kuća ouna šokačke nošnje, starog unikatnog nameštaja i "majčinog i bakinog miraza".

Svečana dodjela nagrade biće upriličena na posebnoj svečanosti u novembru 2022. godine u Beogradu.

Predsjednica žirija koji je izabrao prvu dobitnicu ove nagrade bila je prof. dr Irina Subotić, istoričarka umjetnosti i predsjednica Evropa Nostre Srbije, u žiriju su bili i Dragan Mićanović, glumac i član Jugoslovenskog dramskog pozorišta, Pol-Anri Prese, šef odjeljenja za informisanje, komunikaciju i medije Delegacije EU u Srbiji, dr Katari na Živanović, muzeolog i heritolog, šefica Galerije SANU, doc. dr Višnja Kisić, predavač na UNESCO Master programu za kulturnu politiku i menadžment Univerziteta umjetnosti u Beogradu i gostujući predavač na Univerzitetu Lion 2.

"Značaj godišnje nagrade za lični doprinos u oblasti očuvanja baštine, pod nazivom "Heroji nasleđa", vidimo u činjenici da u javnosti ostaju neuočeni brojni individualni ili grupni napori koji se na mirko planu sprovode širom Srbije u želji da se sačuvaju tragovi i materijalnog i nematerijalnog nasleđa", poručila je predsednica žirija prof. dr Subotić.

Generalna sekretarka Evropa Nostre i sekretarka žirija Vesna Marijanović istakla je veliku radost i ponos povodom prve dodjele ove nagrade u Srbiji.

"Didina kuća sada već široko poznata građanima Bača, posetiocima i stručnjacima, postala je mala institucija koja svedoči o kulturnoj raznolikosti i zaboravljenim običajima u Srbiji. Sa velikim ponosom našu nagradu dodeljujemo ovoj izuzetnoj ženi sa nadom da ćemo skrenuti pašnju javnosti na pojedince koji inspirišu društvo, lokalne zajednice... i značaj koji kulturno nasleđe ima za današnje generacije", rekla je Marijanović.

Dani evropske baštine 2022. godine organizovani su pod temom "Održivo nasleđe" i širom Evrope se održavaju od 10. do 18. septembra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana