Stanić: Publika emotivno reagovala seriju "Nobelovac"

Tanjug
Stanić: Publika emotivno reagovala seriju "Nobelovac"

SARAJEVO– Prve dvije epizode serije "Nobelovac" u produkciji RTS-a, prikazane su pretpremijerno u okviru programa "Avant premiere" na Sarajevo film festivalu, a glumac i reditelj serije Tihomir Stanić rekao je danas na konferenciji za medije da je publika emotivno reagovala posle odgledanih epizoda.

Stanić je naglasio da je  autorska ekipa pisala sedam godina scenario za TV format o nobelovcu Ivi Andriću.

Prema njegovim riječima, u romanu "Na Drini ćuprija" Andrić priča o Mehmed Paši koji ima "crnu prugu u duši i koja ga inspiriše da sagradi most".

-Ivan Velisavljević i ja smo pre osam ili devet godina sedeli u bašti hotela "Moskva" gde je i Andrić često sedeo i tada smo jedan drugom dali zadatak da ćemo da probamo da pronađemo šta je ta crna pruga u Andrićevim grudima koja ga tera da stvara -objasnio je Stanić, koji je istakao da je zbog ljevičarskih političkih shvatanja Velisavljevića odlučio da mu povjeri njemu ulogu scenariste.

Jedan od autora serije "Nobelovac" koja će biti prikazana u osam epizoda, Ivan Velisavljević ocijenio je dosadašnje adaptacije Andrićevog književnog djela neuspjelim.

-Studirajući književnost u Beogradu i Zagrebu razmišljao sam o problemu adaptacije jer se govorilo da su Andrićeva dela nemoguća za dramatizaciju i projekciju. Nama se učinilo suprotno - rekao je scenarista i dodao da su ubacili u seriju priču o njegovom životu da bi serija postala "dramski intrigantna"

U TV seriji "Nobelovc" pored Stanića, uloge tumače i Igor Jurinić, Vladan Gajović, Branka Petrić i drugi, a u ulozi Andrićeve žene, Milice Babić Andrić, našla se Selma Alispahić.

Glumica je naglasila da je Stanićev poziv da igra u seriji "Nobelovac" iznenadio.

-Pročitala sam u dahu scenario za seriju. Sita sam različitih tumačenja uloge Andrićeve supruge u njegovom životu. Divno je i što mi je Tihomir Stanić ukazao priliku da igram Milicu Babić Andrić - rekla je Alispahić.

Prema riječima Pabla Fera, direktora fotografije serije "Nobelovac" dosta vremena je proveo u osluškivanju reditelja kako bi utvrdio  kakav "vizuelni karakter serija treba da sadrži".

-Tu se kao specifična reč izdvojila paranoja... Zatim, dosta senki i dosta misterija u samoj slici...Ta 1961.godina je predstavljena kao sadašnjost i u okviru dokumentarnog prikaza.  Prošlost i Andrćeva sećanja slikana su sa puno boja  - rekao je Fero.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana