“Stalker” objavio “Prsten Nibelunga” na srpskom

B. P.
“Stalker” objavio “Prsten Nibelunga” na srpskom

BEOGRAD - Izdavačka kuća “Stalker” objavila je još jedno vrhunsko djelo devete umjetnosti, adaptaciju operskog ciklusa “Prsten Nibelunga” Riharda Vagnera, najličniji projekat proslavljenog scenariste i crtača Filipa Krejga Rasela.

Rasel je višestruko nagrađivani američki strip-autor najpoznatiji po radu na adaptacijama bajki Oskara Vajlda, romanu “Koralina”, strip-serijalima “Sendmen” i “Helboj”, ali naročito po uspješnim adaptacijama nekih od najvećih svjetskih opera u lucidne i dobro osmišljene stripove, počevši od “Parsifala” Riharda Vagnera, preko “Peleasa i Melisande” Kloda Debisija, “Salome” Riharda Štrausa pa do krunskog ostvarenja koje i lično smatra svojim životnim djelom “Prstena Nibelunga”.

Operska saga “Prsten Nibelunga” je veličanstven ep zapadne civilizacije, legenda o bogovima, divovima i ljudima inspirisana germanskom i nordijskom mitologijom i vikinškim spjevovima. 

Segmenti “Rajnsko zlato”, “Valkira”, “Zigfrid” i “Sumrak bogova” priče su o potrazi za ljubavlju i zlatom. Priče sačinjene po uzoru na antičke tragedije, u kojima ćemo saznati o zavjerama, surovim obračunima, sudbinskim ljubavima i ubistvima, kako na zemlji, tako i na nebu - najavljuje izdavač.

Rasel je ovu adaptaciju realizovao uz pomoć dugogodišnjeg saradnika koloriste Loverna Kindzijerskog, a prvobitno je objavljen kao mjesečna serija od 14 svezaka od strane američkog izdavača “Dark hors komiks” između 2000. i 2001. godine. Tekst adaptacije je urađen prema prevodu Patrika Mejsona, koji je zadržao dostojanstvo i težinu originala, bez pribjegavanja savremenom slengu ili svakodnevnom govoru.

Sam autor, osim što je veliki obožavalac Vagnerove opere, vidio je “Prsten” kao ključni evolucijski korak u razvoju superheroja kakve danas poznajemo.

- Postoji jasan kontinum od Odiseja preko Votana do Supermena, tako da sam prilično vjerno slijedio originalnu priču uz veliki uticaj Vagnerove muzike na moj rad - rekao je Rasel u jednom intervjuu.

Mnogi obožavaoci i kolege poput Nila Gejmena, sa kojima je Rasel radio ilustracije za “Koralinu” i crtao “Sendmena”, smatraju ovaj serijal kao vrhunac njegovog scenarističkog i crtačkog rada.

- Divna Raselova pripovijest o Nibelunzima istovremeno je vjerna i beskrajno inspirativna adaptacija jedne opere u strip, ali i prvorazredna fantastična saga - kazao je Gejmen.

Ova obimna priča u srpskom izdanju objavljena je kao integral na 425 strana, za prevod je zaslužan Goran Skrobonja, dizajn je djelo Ivice Stevanovića. Knjiga sadrži i raznovrsne dodatke, poput pripremnih crteža, autorovih napomena o adaptaciji i do sada neobjavljenih skica.

Opera

Opera “Prsten Nibelunga” je ciklus od četiri epske muzičke drame na njemačkom jeziku koje je komponovao Rihard Vagner. Radovi su bazirani na likovima iz germanske herojske legende, odnosno nordijskih legendarnih saga o Nibelunzima. Kompozitor je ciklus nazvao “scenska festivalska predstava” strukturisan u tri dana kojima je prethodio “Vorabend”. Često se naziva “Ciklus prstena”, a Vagner je pisao libreto i muziku tokom otprilike dvadeset šest godina, od 1848. do 1874. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana