Staka Skenderova - ime za pismenost i humanost

Aleksandra Glišić
Staka Skenderova - ime za pismenost i humanost

BANjALUKA - Uspomene na prvu učiteljicu u BiH Hadži Staku Skenderovu oživljene su u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci Republike Srpske, gdje je posjetiocima dostupna izložba posvećena ovoj snažnoj i jedinstvenoj ženi.

Staka Skenderova otvorila je u oktobru 1858. godine školu za djevojčice (Djevojačka škola Stake Skenderove) u Sarajevu. Interesantno je da su školarinu plaćala samo djeca bogatijih roditelja, dok je za ostale školovanje (uključujući sav materijal potreban za razne vrste ručnih radova i udžbenike) bilo besplatno. Iako su najbogatiji trgovci bojkotovali školu i nisu slali svoje kćeri, prije svega "jer to nije za žensku djecu", to je nije zaustavilo. Škola je u početku imala tri, a kasnije pet razreda. Na kraju školske godine polagali su se i godišnji ispiti, kojima su, pored roditelja, prisustvovali i predstavnici vlasti i konzuli. Iz ove su škole izašle i prve bh. učiteljice.

Direktor Narodne i univerzitetske biblioteke RS Ljilja Petrović-Zečić podsjeća da je "Hadži Staka Skenderova i srpska kultura u BiH" naziv dvogodišnjeg projekta koji je finansiralo Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije.

- Nastojimo da osvijetlimo likove iz kulturne istorije Srba u BiH, a među njima je i Hadži Staka Skenderova. Ono što želimo radeći ovakve projekte je da pored izložbi i pratećih kataloga ostavimo vidljiv trag u publikacijama i zbornicima - kaže Petrović-Zečić.

Uz izložbu je urađen sveobuhvatan tematski zbornik sa bibliografijom, odnosno proširenom bibliografijom radova o Hadži Staki Skenderovoj.

- Ličnost iz 19. vijeka, Hadži Staka Skenderova pokazuje nam kako u borbi za opšte dobro ne postoje lični interesi. Ona je nasuprot svim ograničenjima tog doba uspjela da uradi ono što bi sigurno i u današnje vrijeme bio veliki posao za jednu ženu na Balkanu - ističe Petrović-Zečić.

Autorke izložbe su Jelena V. Janjić, Ksenija V. Meljčakova, Biljana Babić i Natalija Milaković.

Književnica ispred svog vremena

Za Hadži Staku Skenderovu govorili su da je učiteljica ispred svog vremena. Kao prva književnica u Sarajevu napisala je djelo "Ljetopis Bosne". Bila je veoma pobožna, a zabilježeno je da je posjetila Hristov grob u Jerusalimu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana