Preminuo doajen srpskog pozorišta Dejan Mijač

Branislav Predojević
Preminuo doajen srpskog pozorišta Dejan Mijač

BEOGRAD- Proslavljeni srpski pozorišni režiser i akademik Dejan Mijač preminuo je u Beogradu u 86. godini života.

Rođen je 17. aprila 1934. godine u Bijeljini, a režiju je studirao na Akademiji za pozorišnu umetnost u Beogradu. Bio je reditelj Narodnog pozorišta Tuzla i Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu.

Bio je profesor režije na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu od 1972. do 1997. godine. Režirao je na mnogim scenama u Jugoslaviji, a posebno u Novom Sadu (oko 40 režija), Beogradu, Zagrebu, Somboru i Nišu.

Mijač je bio akademik SANU od 2021. godine. Tokom karijere režirao je brojne predstave a danas klasike domaćeg teatra poput komada:  "Pokondirena tikva", "Ženidba i udadba", "Pučina", "Putujuće pozorište Šopalović", "Čudo u Šarganu", "Skakavci" i brojne druge predstave.

Ogroman je i višeznačajan opus koji danas nosi Mijačev potpis – u jednoj od najprolaznijih i najneuhvatljivijih umjetnosti ostavio je dubok trag kroz 174 predstave koje je režirao.

 U karijeri dugoj više od šest decenija Mijač je režirao domaća i svjetska klasična dramska djela, a na planu njihovog tumačenja uveo je vrstu modernizma koji nikada nije bio nametljiv ili spoljašne pririode, zbog čega mu je do danas ostala odrednica da je svojim duhom “najmlađi reditelj” srpskog pozorišta.

Na planu savremenog tumačenja nacionalne dramske klasike, prije svega dramskog opusa Jovana Sterije Popovića, Mijač je rekonceptualizovao idejni i vrijednosni okvir njegovog djela – iz tradicionalnog pomjerio ga je u savremeni koncept, i njegova antologijska postavka "Pokondirene tikve" iz 1973. otvorila je sasvim novo poglavlje u tumačenju Sterije i uticala je na naredne generacije pozorišnih autora.

Sa istim duhom i energijom Mijač je režirao i savremene drame, otvarajući i u njima nove perspektive u glumi, a mnogi naši uvaženi glumci javno su izjavljivali da se njihove karijere mogu podijeliti na prije i poslije saradnje s njim.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana