Srpskog Tolstoja su odbranila njegova djela

Srna
Srpskog Tolstoja su odbranila njegova djela

Beograd- Dobrica Ćosić bio je srpski Tolstoj iz Velike Drenove i pisac koga su njegova djela odbranila od svih napada u prošlosti i odbraniće ga od zaborava u budućnosti, poručeno je na omažu piscu koji je povodom godišnjice njegove smrti upriličen danas u Beogradu.

Na ovom skupu predstavljena je i monografija “Ogledalo Dobrice Ćosića” Milivoja Pavlovića, koji je naglasio da je u monografiji sadržano niz intervjua, članaka i razmišljanja koje je tokom 45 godina uradio sa Ćosićem i koja će poštovaocima dodatno približiti ličnost velikog pisca.

“Dve nedelje pred smrt vratio mi je sa čitanja ispravljen ovaj rukopis i poručio žako nismo Obilić nismo ni Branković i istrajavamo, ako imate gde - štampajtež”, podsjetio je Pavlović na riječi pisca.

Generalni direktor kompanije “Večernje novosti” Ratko Dmitrović rekao je da nije imao nijednu dilemu da li da štampa rukopis kada mu je ponuđen, jer, kako je rekao, Ćosić je bio jedan od onih “kolosalnih hrastova srpske kulture” čiji je odlazak napravio toliku prazninu da postoji bojazan da ona neće moći biti popunjena.

“Dobrica Ćosić je ostao i ostaće dok je svesti i poimanje kulture i časti. Bojim se da ne znam ko bi mogao da popuni tu provaliju koja je ostala nakon njega i još nekoliko velikih ljudi koji su nas napustili i postane most koji će srpski narod odvesti u budućnost”, rekao je Dmitrović.

Dopisni član SANU Miro Vuksanović rekao je da i posle godinu dana od Ćosićeve smrti srpski narod očekuje da čuje šta će on reći i da ga poduči kako da ostane i traje.

“U ovoj knjizi koja je pred nama saznaćemo o Ćosiću i ono što nismo znali, ali pre svega upoznati begunca koji se nikad nije krio i bežao iz svoje kuće - Srbije”, rekao je Vuksanović.

Pjesnik Milovan Vitezović rekao je da je Ćosić bio najnapadaniji srpski pisac zbog političkih razloga u istoriji, ali da ga je uvijek i od svakog odbranila njegova literatura.

On je istakao da je sa Ćosićem “drugovao” još od vremena kada je kao maturant Užičke gimnazije maturirao na njegovom romanu “Daleko je sunce” i naglasio da se sa pravom može reći da su Ćosić i njegovo djelo ostali iznad svega.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana