Srpsko pjevačko društvo Jedinstvo: Glasom osvajaju Italiju i Sloveniju

Aleksandra Madžar
Srpsko pjevačko društvo Jedinstvo: Glasom osvajaju Italiju i Sloveniju

Banjaluka - Mješoviti hor Srpskog pjevačkog društva "Jedinstvo" otputovao je na koncertnu turneju u Italiju i Sloveniju, gdje će, po ko zna koji put, članovi hora pokazati svoj talenat.

U okviru gostovanja u Italiji i Sloveniji, koja se završavaju 25. marta, hor će održati koncerte u Vićenci, Riva del Gardi, Limoneu, Arku i Ljubljani.

- U Riva del Gardi takmičićemo se na Međunarodnom horskom festivalu u kategorijama svjetovne i duhovne muzike - rekao je dirigent hora Nemanja Savić, pod čijom će palicom i ovaj put hor nastupiti.

Podsjetio je da je hor prošle godine ostvario izuzetno uspješne koncerte i gostovanja u Švajcarskoj, Slovačkoj, Austriji i Sjedinjenim Američkim Državama.

- Ove godine je, takođe planirana bogata koncertna aktivnost u Banjaluci, Republici Srpskoj, BiH i inostranstvu - dodao je on.

Mješoviti hor SPD "Jedinstvo" osnovan je 1893. godine i u svojoj bogatoj istoriji ostvario je brojne uspjehe, koncerte, gostovanja u većini evropskih zemalja, a Savić je podsjetio da je hor stigao i do dalekih zemalja, kao što su Rusija, Kina i SAD.

Hor je dobitnik mnogih priznanja, velikog broja prvih nagrada na međunarodnim festivalima, a nosilac je "Plakete grada Banjaluka" i tri visoka odlikovanja, "Ordena Svetog Save", "Ordena Njegoša", "Ordena Svetog Andreja", što ih na svakom putovanju dodatno motiviše da daju svoj maksimum i na najbolji način donesu kompozicije iz njihovog repertoara duhovne i svjetovne muzike. Poznato je da na skoro svim koncertima nastupaju i solisti, te da članovi svaki put pripremaju i neke novitete, da bi osvježili repertoar.

Prošla godina ostaće zapamćena po turneji u Americi, jer je to bio prvi put u 120 godina postojanja da je hor pozvan da održi turneju u Sjedinjenim Američkim Državama. Članovi hora i dirigent Nemanja Savić bili su veoma ponosni što se srpska pjesma čula i preko okeana, a po čemu će ova godina ostati zapamćena, još se ne zna. Sigurno je da "Jedinstvo" sa svojim pjevačkim mogućnostima nikada ne razočara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana