Srpsko narodno pozorište u Novom Sadu: U petak otvaranje 160. operske sezone

Srna
Srpsko narodno pozorište u Novom Sadu: U petak otvaranje 160. operske sezone

NOVI SAD - Opera novosadskog Srpskog narodno pozorište otvoriće 160. jubilarnu sezonu u petak, 28. avgusta, kocertom "Priče koje pokreću", na kojem će više od 40 muzičara i devet solista Opere izvesti vanvremenska djela operskih klasika, najavljeno je danas iz ovog pozorišta. Koncert će biti održan na otvorenom, na platou ispred Srpskog narodnog pozorišta, sa početkom u 20.30 časova.

Na istom mjestu, ali 29. maja, Opera je koncertom završila 159. sezonu poslije više od dva mjeseca rada "na distanci" u vrijeme vanrednog stanja izavanog pandemijom virusa korona.

Direktor Opere Aleksandar Stankov rekao je da je pripremljen ambiciozan repertoar koji će u nešto više od sat vremena pokazati šta je Opera Srpskog narodnog pozorišta, ali i šta je čeka naredne sezone.

Stankov je dodao da je ova godina ukazala Operi da mora biti inovativna.

"Ova godina naučila nas je da moramo biti inovativni, te da se moramo prilagođavati vremenu i uslovima. Posebno da moramo sklapati partnerstva sa društveno odgovornim kompanijama koje će podržati kulturu i kada ceo svet stane", istakao je Stankov i ukazao da će zbog toga biti neophodna i potpuna reorganizacija posla u Operi, kao i uslova izvođenja i proba.

Prema njegovim riječima, Opera je u vanrednom stanju i tokom pandemije virusa korona pokazala da kultura ne smije stati ni u kakvim okolnostima.

"Sve što smo radili tokom vanrednog stanja i pandemije još jednom nam je pokazalo da kultura ne sme da stane i da ona mora pronaći put do publike i u najtežim uslovima", poručio je Stankov.

Koncert je organizovan, prije svega, za zdravstvene radnike iz cijele Vojvodine, za koje su rezervisana mjesta na samom platou ispred Srpskog narodnog pozorišta.

Muzičari i solisti oživjeće priče Bizeove "Karmen" kroz čuvenu ariju toreadora, potom će publiku provesti kroz "Labudovo jezero", sve do "Trubadura" ili "Fausta", koji je zasijao prošle operske sezone.

Predviđeno je da koncert traje više od jedan čas, a publiku će voditi tri dirigenta i to Aleksandar Kojić, Ana Zorana Brajević i gost iz Argentine, Luiz Gorelik, koji je 2008. godine već dirigovao u Srpskom narodnom pozorištu.

Poznata italijanska kancona "Bela ćao", u izvođenju Opere Srpskog narodnog pozorišta, obišla je svijet tokom pandemije virusa korona.

Opera Srpskog narodnog pozorišta je u vrijeme pandemije čitav Novi Sad i njegove kvartove pretvarala u male pozornice, na oduševljenje publike na prozorima, terasama i ulicama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana