Srpski novogodišnji koncert održan u Beču

Srna
Foto: Prosvjeta

BEČ - U Beču je, u organizaciji Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva "Prosvjeta", održan 11. Srpski novogodišnji koncert koji je bio izuzetno posjećen.

Koncert je tradicionalno most među kulturama i pokazao je srpsku muzičku kulturu na najbolji način, saopšteno je iz bečke “Prosvjete”.

Manifestaciju je u Bečkom koncertnom domu otvorio ambasador Srbije Marko Blagojević, koji je pohvalio rad “Prosvjete” i ideju ovog koncerta koji, kako je rekao, spaja kulture i ljude na najbolji način.

Veliki broj gostiju, među kojima je bio i šef Predstavništva Republike Srpske u Austriji Mladen Filipović, te predstavnici austrijskih institucija, uživalo je u muzici etno-grupe “Trag” i Malog hora “Prosvjete”.

Predsjednik bečke “Prosvjete” Marko Sarić istakao je duboke istorijske i kulturne veze Austrije i Srbije, vjekovni doprinos srpskog naroda razvoju Beča i cijele Austrije, te naglasio potrebu da se međusobne veze dignu na viši nivo, navodeći da je najbolji način za to dijalog, obrazovanje i kultura.

Mali hor “Prosvjete”, pod upravom Vere Simić, dočekan je ovacijama, a publika je zapjevala i sa etno-grupom “Trag” koja je izvodila kosovskometohijske melodije, vesele ciganske poskočice, sevdalinke, srpske i crnogorske tradicionalne pjesme.

Članica grupe “Trag” Hilda Hrekes, pravoslavna Sirijka, otpjevala je na arapskom i srpskom jeziku verziju pjesme “Ruse kose curo imaš”, što je izazvalo posebne ovacije u publici.

Koncert je održan u subotu, 13. januara, a juče je u bečkom Albertholu organizovana svečana dodjela novogodišnjih paketića đeci “Prosvjetinih” srpskih dopunskih škola u Beču uz podršku Predstavištva Republike Srpske u Austriji i drugih prijatelja “Prosvjete”.

Paketiće je uz pomoć nastavnica i tima “Prosvjete” podijelio osnivač i rukovodilac “Prosvjetinih” škola Srđan Mijalković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana