Srpski modni fotograf Pavel Surovi osvojio 100 medalja u samo tri mjeseca

GS
Srpski modni fotograf Pavel Surovi osvojio 100 medalja u samo tri mjeseca

Srpski modni fotograf Pavel Surovi iz Kisača ostvario je nevjerovatan uspjeh na međunarodnim fotografskim umjetničkim takmičenjima prezentujući Srbiju - uspio je samo za tri mjeseca da sa svojim umjetničkim fotografijama osvoji čak 23 zlatnih medalja širom svijeta.

Pored zlatnih medalja srpski fotograf Pavel Surovi je osvojio i 30 srebrnih i više od 30 bronzanih medalja i na stotinu pohvala.

Dva puta je zaredom je proglašem za najboljeg modnog fotografa u Rusiji na međunarodnom IBEFF Etno moda festivalu.

Proglašen je za najboljeg fotografa portreta u Češkoj na međunarodnom foto salonu Bohemija u Pragu.

U Sloveniji je dobitnik zlatne medalje Foto saveza Slovenije u kategoriji serija i proglašen najboljim autorom i fotografom 23. Celjskog foto salona.

Na međunarodnim foto takičenjima u umjetničkoj fotografiji Belgiji i Gruziji je uzeo po 2 zlatne medalje u 2 foto kategorije kolorna i crno bijela fotografija.

Osvojio je još bezbroj medalja u Francuskoj, Crnoj Gori, Bugarskoj, Sloveniji, Hrvatskoj, Albaniji, Turskoj, Kipru, Sjevernoj Makedoniji, Islandu, Nikaragvi...

„Ponosan sam što predstavljam Srbiju u najboljem svetlu na svakom svetskim prestižnom fotografskim takmičenjima. Ovo je veliki uspeh za Srbiju, srpske narodne nošnje, ali i moju kreativnost koja je uspela da preskoči lokalne steroitipe, tradicionalistički pogled na narodnu nošnju i kreativne državne granice.

Najviše sam ponosan što ove fotografije u narodnim nošnjama prezentuju Kulturni centra Kisač, Grad Novi Sad, Evropsku prestonicu kulture - Novi Sad 2022 i Srbiju širom sveta! To je jedan novi svet Balkana između duhovnog i svetskog. Hvala Gradu Novom Sadu i Fondaciji Evropska prestonica kulture Novi Sad 2022 što su verovali u moju novu viziju prikazivanja narodnih nošnji Balkana." - izjavio je srpski modni fotograf.

Sve pobjedničke fotografije Pavela Surovog su iz njegovog umjetničkog opusa "Korona" i "Tron" koje je uspio da stvori u vrijeme pandemije i prošle godine.

Na svojim umjetničkim fotografija Pavel Surovi nam kroz tradiciju, priče, mitove, bajke i fikciju prikazuje upravo to što smatra najvrijednijim za jedan narod a to je materijalno i nematerijalno kulturno nasljeđe naroda Balkana.

Najviše nagrađivane su mu fotografije srpskih ratnica, anđela, svetica, grofica i kraljica. Njegove pobedničke fotografije nose nazive Templarka, Voriorka, Beli Anđeo, Arhanđel Mihailo, Sveta Tereza, Marija Magdalena, grofica Batori, kraljica Korone...

Kao modni fotograf Pavel Surovi se u svom radu nije se fokusirao na fotografisanje savremenih modnih kreacije nego upravo na narodnu nošnju Srba iz cijelog regiona, Slovaka, Mađara, Rusina, Hrvata, Bunjevaca, Rumuna, Turaka.

U svom radu kao fotograf koristi modnu fotografiju kao način da izrazi svojsku estetiku i formu a kao umjetnički izraz koristi alegorije. Poznat je po tome da sve radi sam od ideje preko kreiranja koncepta, scenografije, odabira narodnih nošnji pa sve do finalne realizacije, fotografisanja i retuširanje sve je to lično njegovo đelo.

Poslije svih osvojenih nagrada srpski fotograf Pavel Surovi počeo je da fotografiše novi opus pod nazivom P.S. Mira Brka.

Naziv predstavlja t.j. spoj dva umjetnika i svijeta Pavela Surovog i Mire Brtke.

Mira Brtkova je jedna od najpoznatijnim multidisciplinarnih umjetnica u Srbiji, ali i u svijetu.

Poznata je kao uspješna likovna umjetnica, modna kreatorka, pozorišna i filmska rediteljka koja je iza sebe ostavila veliki opus umjetničkih dijela u različitim disciplinama.

Surovi se fokusira u ovom projektu na modne kreacije Mire Brtkove, t.j. njene nadaleko poznate haljine, koje interpretira iz svog estetskog i filozofskog ugla ali i pokušava da interpretira i objasni Mirinu perspektivu stvaranja haljina.

Preko fotografije dodaje svakoj haljini kontekst i dušu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana