Srpska učestvuje na sajmu u Solunu

Aleksandra Madžar
Srpska učestvuje na sajmu u Solunu

Banjaluka - Književnici Ranko Risojević, Nedeljko Zelenović, Ružica Komar i Predrag Bojić predstaviće Republiku Srpsku na Međunarodnom sajmu knjiga u Solunu, koji počinje u četvrtak i traje do 19. maja.

Ovo je drugi put da Republika Srpska predstavlja književnu scenu na sajmu u Solunu u organizaciji Ministarstva prosvjete i kulture RS, u saradnji sa Narodnom i univerzitetskom bibliotekom RS .

Program na štandu Republike Srpske počeće u subotu, 18. maja, u 12 časova promocijom knjige “Premošćenje”, koja predstavlja izbor iz savremene književnosti RS i obuhvata poeziju i prozu deset srpskih književnika.

- Osim sajmova u Lajpcigu, Beogradu, Novom Sadu i Banjaluci, Solun je važno kulturno mjesto na mapi Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske u domenu izdavaštva i sajmova. Ove godine biće značajno i prisustvo Udruženja književnika Srpske - rekao je ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Goran Mutabyija.

Istakao je da učešće da regionalnim skupovima doprinosi razvoju i unapređenju kulturne saradnje Republike Srpske sa drugim državama i promoviše srpske kulturne vrijednosti.

- Ovaj sajam je veoma interesantan za Srpsku, jer Grčka sprovodi jedan veoma zanimljiv projekat “Decentralizacija kulture”, u okviru kojeg je aktivirala ovaj sajam, koji je jako dobro posjećen - kazao je Mutabyija.

Viši stručni saradnik za izdavaštvo i književnost u Ministarstvu prosvjete i kulture RS Danijela Pavlović naglasila je da će se u okviru predstavljanja Srpske na sajmu u Solunu poseban akcenat staviti na značajno izdanje Zavoda za uybenike i nastavna sredstva.

Riječ je o “Leksikonu srpskih pisaca u BiH”, koji je priredio doktor Dejan Đuričković.

- Na prošlogodišnjem sajmu zemlja u fokusu je bila Srbija i tada je prepoznat značaj predstavljanja RS na ovom sajmu. Bliskost naših kultura je jedan od glavnih razloga što vlada interesovanje za naše književno stvaralaštvo, ali za i našu kulturu i umjetnost uopšte - dodala je Pavlovićeva.

Književnici iz Republike Srpske imaće priliku da učestvuju u različitim programima sajma i predstavljaju svoju poeziju, a Ranko Risojević održaće izlaganje na temu “Specifičnosti srpske književnosti u BiH”.

Književnik i urednik kulturnog programa Narodne i univerzitetske biblioteke RS, kao i urednik izdanja “Premošćenje”, Tanja Stupar-Trifunović objasnila je da se u ovom dvojezičnom izdanju može pronaći poezija i proza deset autora, među kojima su i oni pisci koji nisu najprisutniji na srpskoj književnoj sceni.

Autori

- Čitaoci “Premošćenja” imaće priliku da se upoznaju sa poezijom i prozom Miladina Berića, Branka Brđanina Bajovića, Zlatka Jurića, Bore Kapetanovića, Mihajla Orlovića, Ljiljane Lalić, Nedeljka Zelenovića, Ružice Komar, Predraga Bojića i Ranka Risojevića - kazala Tanja Stupar-Trifunović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana