Srpska u znaku Jovana Dučića na sajmu knjiga u Beogradu

Srna
Foto: Agencije

Republika Srpska će se na Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga, koji počinje subotu, 21. oktobra, predstaviti reprezentativnim izdanjima u znaku 150. godišnjice rođenja Jovana Dučića i pod motom stiha iz njegove pjesme "Sva slova pevaju pretke...".

Trinaesti nastup Republike Srpske na Sajmu knjiga organizuje Predstavništvo Srpske u Srbiji uz podršku Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske, a svečano otvaranje biće održano u ponedjeljak, 23. oktobra, u 12 časova, u Svečanoj sali upravne zgrade Beogradskog sajma.

Šef Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađen Cicović izjavio je da će, s obzirom na to da je Dučićev stih moto ovogodišnjeg nastupa Srpske, odmah poslije svečanosti otvaranja u istoj sali biti održan i prvi program posvećen Dučiću, o čijem će životu, djelu i jeziku govoriti profesori Miloš Kovačević, Aleksandar Milanović i Aleksandar Raković.

Cicović je naveo da je Predstavništvo omogućilo izdavačima iz Republike Srpske da na Sajam knjiga izađu sa velikim brojem naslova, tako da će 33 izdavača, 60 autora i više od stotinu govornika predstaviti 89 izdanja i sigurno je da će odabrane teme i ideje privući veliki broj posjetilaca, ljubitelja dobre knjige.

Ove godine prvi put će Udruženje književnika Republike Srpske predstaviti izdanja svojih članova, pa će tako 18 autora i 20 govornika predstaviti 18 njihovih izdanja.

Cicović je istakao da je, ma koliko bilo nezahvalno unaprijed izdvajati neke knjige iz velike ponude, nemoguće ne pomenuti izdanja čije su teme već obećavajuće kao što su četvrti i peti tom Enciklopedije Republike Srpske, Monografija Akademija nauka i umjetnosti Republike Srpske (ANURS) 1993-2023, edicija "Održivi razvoj i upravljanje prirodnim resursima Republike Srpske" i Monografija "Arbitraža za oblast Brčko - spor ili farsa stoljeća" u izdanju ANURS-a.

Tu su i Zbornik radova "Pad zapadnokrajiških opština i stradanje srpskog naroda Krajine" i Zbornik radova "Razlozi i uslovi formiranja Vojske Republike Srpske (VRS) i njen doprinos stvaranju i očuvanju Republike Srpske", u izdanju Udruženja starješina VRS.

Među djelima su i "Tuga koja traje cijeli život" autora Dobrile Kukolj u izdanju Spomen-područja Donja Gradina, zatim "Uspon i pad malog Beograda" autora Bojana Vujičića i "Borislav Nježić: grafike" autora Bojana Vujičića i Aleksandra Obrenovića u izdanju Zavičajnog muzeja Gradiška.

Biće predstavljena i djela "Od Detlaka do Ist rivera" autora Sredoja Novića u izdanju banjalučke "Besjede", "25 godina Matične biblioteke Istočno Sarajevo" autora Ivane Kuljanin u izdanju Matične bibloteke Istočno Sarajevo, zatim Univerzitetski udžbenik vokalno-instrumentalne nastave/muzike autora Radmile Stojanović i Ozrenke Bjelobrk Babić, u izdanju Univerziteta u Banjaluci.

Cicović izdvaja i djela "Odlikovani i unaprijeđeni Jugoslovenske vojske u otadžbini 1941-1945" autora Veroljuba Maletića i Dejana Đerića u izdanju Univerziteta u Istočnom Sarajevu, zatim "Dnevnik jednog umiranja autora" Gordane Opalić u izdanju Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Istočno Sarajevo i "Stripovjetke - Branko Ćopić", u izdanju Udruženja strip autora i obožavalaca stripa Republike Srpske "Deveta dimenzija".

- Na kraju, siguran sam da će biti vrlo posjećene i zanimljive promocije knjiga članova Udruženja književnika Republike Srpske - rekao je Cicović.

Tradicionalno književno veče autora iz Srpske, Srbije, Crne Gore i rasijanja biće, kao i uvijek do sada, u četvrtak, 26. oktobra, u 18 časova na štandu Republike Srpske.

Cicović je najavio da će u subotu, 28. oktobra, u 12 časova, na štandu Republike Srpske biti saopštena odluka i svečano uručena i Povelja uspjeha izdavaču iz Republike Srpske čija je knjiga bila najtraženija na ovom štandu.

- Poslije ove male svečanosti, Predstavništvo će predstaviti svoja dva izdanja - `Grumen zemlje u cipeli` najljepše pjesme i priče o zavičaju sa našeg konkursa za književnu nagradu `Izvor` i Zbornik poezije kazane na štandu Republike Srpske 2022. godine - rekao je Cicović.

On je rekao da reprezentativni nastup Republike Srpske nije samo izlog onog što su izdavači i institucije nauke, kulture i umjetnosti objavili između dva Sajma, nego i mjesto gdje se autori i čitaoci sreću uživo i imaju mogućnost razgovora, razmjene mišljenja i poređenja djela objavljenih u Republici Srpskoj i djela drugih izdavača iz regiona i svijeta.

- Štand Republike Srpske uvijek je bio, i jeste, mjesto dobrog i vrijednog susretanja autora i izdavača. Zato i smatramo da je doći na Sajam knjiga, a ne posjetiti štand Republike Srpske - jak razlog da se sutradan dođe samo kod nas - naglasio je Cicović.

Štand Republike Srpske je na istom mjestu - hala dva, nivo A, a uz reprezentativni štand je i prodajni štand Udruženja izdavača Republike Srpske.

U sajamskoj sali za promocije "Vasko Popa" svoja izdanja predstaviće Akademija nauka i umjetnosti Republike Srpske, Zavod za udžbenike i nastavna sredstva iz Istočnog Sarajeva, Ogranak Američkog koledža kardiologa za Srbiju i Republiku Srpsku, Udruženje starješina Vojske Republike Srpske.

Svoja izdanja predstaviće i Udruženje građana "Svetionik" Banjaluka, "Besjeda" Banjaluka, Uduženje "Medici.kom" Banjaluka, Udruženje "Jasenovac - Donja Gradina" Banjaluka, Narodna biblioteka Zvornik, Muzejska zbirka Zvornik i Izdavačka kuća "Liberland".

Na štandu Republike Srpske (hala dva, nivo A) predstaviće se Srpsko kulturno i prosvjetno društvo (SPKD) "Prosvjeta" Glavni odbor Istočno Sarajevo, "DIS kompani" Pale, Univerzitet u Istočnom Sarajevu, Univerzitet u Banjaluci, Zavod za udžbenike i nastavna sredstva Istočno Sarajevo.

Predstaviće se i SPKD "Prosvjeta" Gacko, Centar za društveno-politička istraživanja Republike Srpske, Spomen-područje Donja Gradina, Udruženje književnika Republike Srpske, Zavičajni muzej Gradiška, "Besjeda" Banjaluka, "BLC" Banjaluka.

Na štandu će svoja izdanja predstaviti i Udruženje strip autora i obožavalaca stripa Republike Srpske "Deveta dimenzija", Narodna biblioteka "Branko Čučak" Han Pijesak, Narodna biblioteka Doboj, "Glas Srpske" Banjaluka, Gradski odbor SPKD "Prosvjeta" Bijeljina.

U šest sajamskih dana na tom štandu predstavljaju se i Republički zavod za statistiku, Društvo bibliotekara Republike Srpske, Matična biblioteka Istočno Sarajevo, SPKD "Prosvjeta" Kozarska Dubica, Specijalna biblioteka za slijepa i slabovida lica Republike Srpske, "AS oglas" Zvornik, Udruženje za očuvanje baštine "Dijak" Priboj, Narodna biblioteka Zvornik, Muzejska zbirka Zvornik i IK "Liberland".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana