Srpska pjesma odjeknula u Švajcarskoj

Aleksandra Madžar
Srpska pjesma odjeknula u Švajcarskoj

Banjaluka - Mješoviti hor Srpskog pjevačkog društva "Jedinstvo" sa lijepim uspomenama vratio se sa švajcarske turneje, gdje su od 21. do 26. maja održavali koncerte, uživali, obilazili znamenitosti i, kao i uvijek, ostavljali nevjerovatan utisak na publiku gdje god da su nastupali.

- Prvi cjelovečernji koncert održali smo u rimokatoličkoj crkvi u Lucernu, gdje smo se predstavili izborom iz svog standardnog repertoara duhovne i svjetovne muzike - rekao je dirigent hora Nemanja Savić.

Na koncertima su moć svojih glasova pokazali soprani Karolina Mihajlović, Petra Golubović i bariton Lazar Radoja.

Poslije Lucerna, priča Savić, uslijedio je odlazak u Cirih, gdje su u hramu Uspenje presvete Bogorodice održali takođe cjelovečernji koncert za srpske vjernike.

- Taj nastup bio je orijentisan na domaće autore izborom iz duhovnog i svjetovnog repertoara sa našim solistima. U nedjelju u jutarnjim časovima pjevali smo na liturgiji u crkvi Svetog Ćirila i Metodija u jednom manjem mjestu blizu grada Berna - dodao je Savić.

Potom je uslijedio koncert u Starokatoličkoj katedrali u Bernu, a poslije toga u jednoj velikoj i lijepoj protestantskoj crkvi.

- Reakcije publike bile su više nego izvanredne, a prijem jako prijatan. Posebno su nam se obradovali naši ljudi koji žive i rade u ovim sredinama, jer su oni velikim dijelom bili u publici. Poslije svakog koncerta uslijedili su mnogobrojni komplimenti - istakao je Savić.

Na koncertu u Starokatoličkoj katedrali u Bernu, ispričao je Savić, bio je prisutan i ambasador BiH Boro Bronza, koji nije krio ponos i sreću što je hor tu i što na takav način predstavlja Banjaluku, Republiku Srpsku i BiH.

Koncerti u Bratislavi

- U julu od 8. do 12. već nas očekuje put u glavni grad Slovačke, na Međunarodni horski festival. Prije nekoliko godina pobijedili smo na ovom festivalu, a sada su nas organizatori pozvali da svako veče, van takmičarskog dijela programa, nastupamo za publiku i učesnike - rekao je Nemanja Savić, koji je ujedno i član žirija ovog festivala u Bratislavi.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana