Srpska nema konkurse za kompozicije

Cvija Mrkonjić
Srpska nema konkurse za kompozicije

Banjaluka - Mladi kompozitori u Republici Srpskoj nemaju šansu da se afirmišu, jer ne postoji nijedan domaći konkurs za savremenu i horsku kompoziciju. Umjetnici smatraju da prvenstveno nedostaju udruženja ili institucije koje bi mogle da raspisuju konkurse.

Student Odsjeka za kompoziciju na Akademiji umjetnosti u Banjaluci David Mastikosa istakao je da se na konkurse sa svojim melodijama prijavljivao u Srbiji i Americi.

- Na našu sreću, mnogobrojni konkursi omogućavaju svima da se prijave, ali često se pojave i oni nacionalnog karaktera, na koje mi iz Srpske ne možemo da konkurišemo - kazao je Mastikosa.

Prema njegovim riječima, mladi umjetnici učiniće sve da se situacija što prije promijeni, da bi dobili priliku da sviraju nešto novo.

- Neophodno je postojanje institucije koja će biti dovoljno jaka da se izbori za osnivanje konkursa za kompozicije - naveo je Mastikosa.

Student master studija na Odsjeku za kompoziciju i profesor na banjalučkoj Akademiji umjetnosti Dragana Tabak takođe je ukazala da je potrebno osnivanje udruženjem kompozitora.

- Borimo se da se promovišemo putem interneta. Velika je šteta, kako za kompozitore tako i za društvo, što mladi stvaraoci nemaju priliku da se afirmišu - kazala je Tabakova.

Dodala je da je neophodno raditi na proširivanju svijesti mladih izvođača, savjetovati im da proučavaju i savremenu muziku, a ne samo ono što je nastalo "prije tri vijeka".

Redovni profesor na Akademiji umjetnosti u Banjaluci Milorad Buco Kenjalović podsjetio je da je ranije postojao konkurs za kompozicije u okviru manifestacije "Dani Vlade S. Miloševića". Zahvaljujući tome mladi umjetnici mogli su više da dođu do izražaja, ali je ta praksa prekinuta prije nekoliko godina.

- Značaj tih konkursa bio je veliki za domaću produkciju i za mlade ljude koji se bave kompozicijom. Treba naći načina kako da se to organizuje, mislim da nije teško, a važno je za razvoj muzike na ovim prostorima - kazao je Kenjalović, koji je doktorirao u oblasti etnomuzikologije.

Docent banjalučke Akademije umjetnosti i predsjednik Udruženja "Art Puls", kompozitor Mladen Matović je istakao da konkursi u okviru "Dana Vlade S. Miloševića" nisu bili otvorenog tipa, već su pozivani konkretni kompozitori.

Kazao je da su savremena umjetnost i umjetnička produkcija u RS trenutno najviše ugroženi u sferi produkcije, stvaranja i promocije novih djela umjetničke muzike.

- Muzika protiče u vremenu, muzičke kompozicije "odlaze" sa repertoara, pa je neophodna izrada i odgovorno arhiviranje notnog materijala. Potrebno je napraviti i audio-zapise novih muzičkih djela, kao svjedoka jednog vremena, prostora i kulturnog ambijenata - kazao je Matović, koji je i umjetnički rukovodilac hora "Banjalučanke".

Naglasio je da je to jedini način da budućnost donese objektivan i relevantan sud o onome što domaći kompozitori danas stvaraju.

- Nažalost, moglo bi se reći da je zbog rata i poratnog perioda Republika Srpska ostala praktično bez više od dvije decenije nacionalne istorije muzike - kazao je Matović.

Smatra da je posljednji čas da se uradi kvalifikovana selekcija djela vrijednih pažnje i da se stvore institucionalne pretpostavke za razvoj i afirmaciju savremene umjetničke muzike u RS.

- Imajući sve ovo u vidu, strukovni kolegijum Udruženja umjetnika "Art Puls" odlučio je da načini prvi, vjerovatno i istorijski korak na tom planu, a namjeravamo da pokrenemo inicijativu da se osnuje poseban centar za savremenu umjetničku muziku RS - naveo je Matović.

Istakao je da bi Centar trebalo da ima odlučujuću ulogu i značaj u stvaranju identiteta, institucionalizovanju i trajnom arhiviranju kvalitetnih muzičkih djela nastalih u Srpskoj.

- Za kompozicije nastale u RS nikada se neće saznati ako se što prije ne pristupi organizovanom i odgovornom evidentiranju, selektovanju i publikovanju tih djela - poručio je Matović.

Nedostatak opere i baleta

- Činjenica je da na domaćoj sceni nemamo ni opersku kuću, balet, ali ni udruženja kompozitora - kazao je David Mastikosa, čije su kompozicije izvođene na domaćim i stranim festivalima.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana