Srpska na beogradskom sajmu knjiga predstavlja 134 naslova

Srna
Foto: Ilustracija

BEOGRAD - Na ovogodišnjem 67. Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga, koji se održava od 19. do 27. oktobra, Republika Srpska biće predstavljena sa 134 naslova na 47 promocija, rekao je Srni šef Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađen Cicović.

Cicović je istakao da 14. reprezentativni nastup Republike Srpske na Međunarodnom beogradskom sajmu knjiga Predstavništvo organizuje pod sloganom “Otadžbina je veza koja nas spaja sa ljudima našeg roda i jezika”, koji je pozajmljen iz prvog broja lista “Otadžbina” Petra Kočića iz 1907. godine.

“Želja nam je da se i na ovoj prestižnoj smotri književnosti i znanja još jednom naglasi značaj njegovanja i očuvanja srpskog jezika i pisma, sabornosti i jedinstva kao najstabilnijih oslonaca u trajanju i napretku naroda i države”, rekao je Cicović.

On je napomenuo da će biti predstavljene knjige koje su izdavači, pisci i naučnici iz Republike Srpske objavili između dvije sajamske manifestacije, te pozvao sve da posjete štand Srpske i prisustvuju promocijama.

Svečano otvaranje nastupa Republike Srpske na najpopularnijem sajmu knjiga u ovom dijelu svijeta biće u poneđeljak, 21. oktobra, u 12.00 časova, kada se, nakon uvodne riječi Cicovića, očekuju prigodne besjede ministra prosvjete i kulture Republike Srpske Željke Stojičić i ministra kulture Srbije Nikole Selakovića.

Nakon toga u svečanoj sali Upravne zgrade Beogradskog sajma planiran je kratak umjetnički muzičko-scenski program.

Knjige iz Republike Srpske biće promovisane u sali za promocije “Vasko Popa” u srijedu i četvrtak, 23. i 24. oktobra. Na štandu Republike Srpske u hali dva, nivou A, promocije počinju u poneđeljak, 21. oktobra, u 14.00 časova, a završavaju se u subotu, 26. oktobra, u 19.00 časova.

Na štandu Republike Srpske biće održano i tradicionalno pjesničko veče autora iz Srpske, Srbije, Crne Gore i rasijanja u četvrtak, 24. oktobra, u 18.00 časova. Predstavništvo će na kraju Sajma uručiti posebno priznanje “Povelju uspjeha” izdavaču najtraženije knjige na štandu Republike Srpske u subotu, 26. oktobra, u 12.00 časova.

VELIKI BROJ PROMOCIJA IZDANjA IZ REPUBLIKE SRPSKE

Na štandu Republike Srpske prva promocija biće u ponedeljak, 21. oktobra, u 14.00 časova, kada će biti predstavljena knjiga “Kraj bala vampira” autora Milana LJepojevića, u izdanju preduzeća “Grafid” iz Banjaluke.

Predstavništvo Republike Srpske u Srbiji, Etnografski institut Srpske akademije nauka i umetnosti i Predstavništvo Republike Srpske u Grčkoj na Sajmu će predstaviti svoje izdanje “Nevidljivi heroji Grčke” autora Gordane Blagojević.

Ove godine na Sajmu će se predstaviti i Centar za društveno-politička istraživanja Republike Srpske izdanjima “Spoljna politika Rusije u godinama jugoslovenske krize /1985-1995/” autora ruskog akademika Jelene Guskove, “Bitka za Srebrenicu – rat za civilizaciju” i digitalno izdanje “Geneza Muslimanskog bratstva i radikalnog islama u BiH” autora Dušana Pavlovića.

Akademija nauka i umjetnosti Republike Srpske predstaviće Zbornik radova sa Naučnog skupa “30 godina Republike Srpske”, “Izabrana đela Rajka Kuzmanovića u 12 knjiga”, monografiju “Agroekonomski aspekti održivog razvoja poljoprivrede” /10. knjiga iz edicije “Održivi razvoj i upravljanje resursima Republike Srpske”/, zbornik radova sa Međunarodne konferencije “Savremeni materijali 2023” i nove brojeve časopisa “Kontemporari materijals” /sala “Vasko Popa”/.

Zavod za udžbenike i nastavna sredstva iz Istočnog Sarajeva predstaviće šest izdanja u sali za promocije “Vasko Popa” i na štandu Republike Srpske, i to “Utemeljivači Republike Srpske na prelazu iz 19. u 20. vijek” Jovana Dušanića, “Andrak” Mihajla Orlovića, roman nagrađen drugom nagradom na konkursu “Zlatna sova” za ovu godinu i “Savršeno normalan čovek” Radojka Laka Veselinovića, dobitnik “Zlatne sove” za ovu godinu.

Biće predstavljena izdanja “Kako sam zamalo postao pesnik” Sonje Arsić Vukomanović, “Moja Srpska od A do Š” Gorana Gašića i “Spajalica, šest sjemena i pero” Jelene Kalajdžije, najbolja knjiga za đecu na ovogodišnjem konkursu za nagradu “Sovica”.

Univerzitet u Istočnom Sarajevu predstavlja 10 svojih izdanja, i to “Monografija 25 godina rada Smjera za harmoniku Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu /1998-2023. godine/” Danijele Gazdić, “Srpska politička elita iz BiH i jugoslovenska kraljevina 1918-1941” Drage Mastilovića i “Zločini nacističkih divizija na prostoru BiH u Drugom svjetskom ratu” priređivača Drage Mastilovića.

Ovaj univerzitet će predstaviti i izdanja “Politički odnosi u BiH 1945-1958” Draženka Đurovića, “Spoljna politika Rusije u godinama jugoslovenske krize /1985-1995/” ruskog akademika Jelene Guskove, Zbornik radova sa naučnog skupa “Uloga i značaj Srpskog Sarajeva u stvaranju Republike Srpske” urednika Drage Mastilovića, te “Računovodstvo sportskih organizacija” profesora Srđana Lalića.

Takođe će biti predstavljeno i “Statističko mjerenje višedimenzionalnih pojava i procesa u ekonomiji” Stevana Stevića, časopis “Radovi Filozofskog fakulteta” i Zbornik radova sa naučnog skupa “Nauka i stvarnost” urednika Jelene Marković.

Promocije knjiga objavljenih u izdanju Udruženja književnika Republike Srpske, koje na Sajam dolazi sa 13 đela svojih članova, ali i kod drugih izdavača u Srpskoj i Srbiji, biće održane tokom tri sajamska dana na štandu Republike Srpske.

Narodna i univerzitetska biblioteka Republike Srpske predstavlja četiri svoja izdanja, i to “Vreme biblioskopa: savremeno doba u ogledalu bibliokulture”, časopis za kulturnu baštinu i nauku o knjizi “Verzal”, “Đuro Damjanović: bibliografija” autora Aleksandra Uletilovića i “Čitaj rokenrol!” autora Suzane Pešević Stojanović, Lane Šaule i Saše Levija.

Organizacija starješina Vojske Republike Srpske predstaviće svoja dva izdanja u sali “Vasko Popa”, i to “19. srbobranska pješadijska brigada Vojske Republike Srpske /1992-1996/” autora Milana Vujića i “Sarajevsko-romanijska regija u odbrambeno-otadžbinskom ratu 1992-1996” autora Blagoja Kovačevića.

Svoja izdanja će predstaviti i Srpsko prosvjetno i kulturno društvo “Prosvjeta”, Javna ustanova Spomen-područje Donja Gradina, Poljoprivredni institut Republike Srpske, izdavačka kuća “Besjeda” iz Banjaluke, Muzej Republike Srpske, Matična biblioteka Istočno Sarajevo, te Republički centar za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica.

Na Sajmu će svoja izdanja predstaviti i Specijalna biblioteka za slijepa i slabovida lica Republike Srpske, dok Univerzitet u Banjaluci neće promovisati svojih 18 izdanja, kao ni Društvo Matice srpske u Republici Srpskoj svoja četiri izdanja, ali će te knjige biti izložene na štandu Srpske.

Detaljan program promocija izdanja iz Republike Srpske može se viđeti na sajtu Predstavništva (predstavnistvorsbg.rs), a u sklopu štanda Srpske je i prostor za prodaju knjiga u organizaciji Udruženja izdavača Republike Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana