Srebrenica: Više od pola vijeka Narodna biblioteka okosnica kulture

Krstina Ćirković
Srebrenica: Više od pola vijeka Narodna biblioteka okosnica kulture

Srebrenica - Brojnim aktivnostima, koje su počele objavljivanjem konkursa "Moja biblioteka", a nastavljene promocijom knjiga i muzejske građe te izložbama i predstavljanjem kulturnog i prirodnog nasljeđa Srebrenice, Narodna biblioteka iz te opštine obilježila je ove godine 55 godina postojanja i rada.

Društvo bibliotekara Republike Srpske dodijelilo je ovoj srebreničkoj ustanovi kulture u junu ove godine povelju "Đorđe Pejanović" za stvaralački rad i doprinos u razvoju bibliotekarske struke.

Pomoćnik ministra prosvjete i kulture RS Irena Soldat-Vujanović istakla je na završnoj svečanosti obilježavanja jubileja da je Narodna biblioteka Srebrenica "okosnica kulture" na području ove opštine.

- To je prepoznala Vlada Srpske i Ministarstvo koji su finansijski podržali brojne aktivnosti, organizovane u srebreničkoj biblioteci u saradnji sa Narodnim pozorištem RS, Dječijim pozorištem RS, Muzejom RS i drugim republičkim institucijama kulture - rekla je Soldat-Vujanović te istakla da opština Srebrenica nije pokazala dovoljno interesovanja za razvoj kulturne djelatnosti u toj lokalnoj zajednici.

Direktor Vladan Milovanović podsjeća da je srebrenička biblioteka počela da radi 1959. godine.

- Odluku o osnivanju donio je Savjet za prosvjetu i kulturu opštine Srebrenica, a prostorije biblioteke nalazile su se u tadašnjem Narodnom univerzitetu "Zvonimir Šubić" u čijem je sastavu i počela svoj rad. Narodna biblioteka Srebrenica je tek od 2007. samostalna ustanova, a do tada je radila u sastavu Doma kulture - podsjeća Milovanović.

Tokom proteklih sedam godina prostor biblioteke je uređivan i opreman najmodernijom opremom.

- Fond Narodne biblioteke Srebrenica obuhvata 36.000  bibliotečkih jedinica, od čega  su 31.000 monografske, a 4.500  serijske publikacije u okviru 200 naslova i časopisa - kaže bibliotekar Violeta Radić.

Ističe da se u prostoru biblioteke površine 444 metra kvadratna nalazi Zavičajna zbirka, koja predstavlja građu za istoriju razvoja materijalne i duhovne kulture tog kraja. Najstarija knjiga koju posjeduje biblioteka je iz 1881, ali je oštećena i nedostaje nekoliko stranica. Srebrenička biblioteka je bila inicijator arheoloških istraživanja na području Skelana koja su počela prije šest godina, uz finansijsku podršku Vlade RS.

- Tokom iskopavanja pronađeni su brojni ostaci rimskih građevina i spomenici, te očuvani mozaici na površini od oko 100 metara kvadratnih - rekao je Milovanović.

Zahvalnice

Biblioteka je na završnoj svečanosti povodom obilježavanja jubileja dodijelila zahvalnice ustanovama i pojedincima koji su doprinijeli unapređenju rada ove ustanove. Obezbijeđene su i simbolične novčane nagrade za najbolje literarne i likovne radove, koji su pristigli na konkurs "Moja biblioteka".

Zahvalnice za doprinos razvoju srebreničke biblioteke dodijeljene su, između ostalih, Vladi i Ministarstvu prosvjete i kulture RS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana