Srđan Koljević - Prva klapa filma o Gavrilu 1. septembra

Mirna Pijetlović
Srđan Koljević - Prva klapa filma o Gavrilu 1. septembra

Banjaluka - Prva klapa filma "Branio sam Mladu Bosnu" pada 1. septembra, a ko će činiti glumačku postavu biće poznato poslije kastinga u Banjaluci i Beogradu.

Rekao je ovo za "Glas Srpske" scenarista i reditelj filma Srđan Koljević, koji kreće u snimanje novog filma o Sarajevskom atentatu i Gavrilu Principu.

Pored filma biće snimljene i četiri epizode istoimene serije, čija će premijera biti pred Vidovdan sljedeće godine na Radio-televiziji Republike Srpske.

Film prati priču o advokatu Rudolfu Cistleru, Austrijancu, koji je, po službenoj dužnosti, branio pripadnike "Mlade Bosne", odnosno sarajevske atentatore u sudskom procesu za ubistvo Franca Ferdinanda, a između ostalih i Gavrila Principa.

Koljević je rekao da želi da predstavi cijelu generaciju mladih okupljenih oko ideje "Mlade Bosne". Među njima bio je i Ivo Andrić, prvi predsjednik Srpsko-hrvatske napredne omladine, koja je bila osnova buduće "Mlade Bosne".

- Ovaj projekat, ne samo za mene, nego za celokupnu ekipu ima zaista veliki značaj, zato što ćemo se sledeće godine suočiti sa pokušajima revizije istorije, koja je uveliko počela. Ovaj ugao iz kojeg mi pravimo film je sa jedne strane estetički zanimljiv, a sa druge etički je takav da na najefektniji način utvrđuje ono što jeste istorijska istina - rekao je Srđan Koljević, koji je scenario za ovaj film napisao prije 20 godina.

Dodao je da će u estetičkom smislu film biti zanimljiv, jer vjeruje da će snimiti priču koja komunicira sa publikom, kako kod nas tako i širom svijeta.

- Tematika je u žanru sudskog filma, koji je uvek omiljeni i rado gledan - kazao je on.

Koljević je rekao da će kasting za uloge u filmu biti organizovan uskoro za mlade glumce, studente Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci.

Ekipa filma sa Koljevićem na čelu krenula je u obilazak lokacija na kojima bi trebalo da bude sniman film.

- Trenutno obilazimo brojne lokacije po Beogradu, kao i po ostatku Srbije, Republike Srpske i BiH, tako da smo u pripremama pred početak snimanja - kazao je Srđan Koljević.

Projekat će finansirati Vlada Srbije i Vlada Republike Srpske, što je dogovoreno i na zajedničkoj sjednici u Banjaluci.

Producent filma je "Košutnjak film", a osim likova Gavrila Principa i Bogdana Žerajića u filmu će se pojaviti i intelektualci poput Tina Ujevića ili Dimitrija Mitrinovića.

Sudski proces

- Sam sudski proces mladobosancima je jedan od najznačajnijih u 20. veku. Cistlerova odbrana je ušla u anale, jer je srušio optužnicu za veleizdaju, odnosno pokušaj otcepljenja Bosne od Austrougarske. U trenutku kada je cela Evropa bila u ratu, Cistler je dokazao da je Austrougarska počinila agresiju na BiH - istakao je Srđan Koljević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana