Srbi na filmu u Prvom svjetskom ratu

M. P. - T. P.
Srbi na filmu u Prvom svjetskom ratu

Banjaluka - Izložba "Srbija i Srbi na filmu u Prvom svetskom ratu" biće otvorena u utorak, 11. novembra, u Galeriji Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske u Banjaluci.

Izložba, koju organizuje Kinoteka Republike Srpske u saradnji sa Jugoslovenskom kinotekom iz Beograda, biće održana u okviru manifestacije "U kontekstu", koja se održava povodom obilježavanja 100 godina od početka Prvog svjetskog rata.

- Izložba je nastala na osnovu vrijednih filmskih dokumenata koji se čuvaju u Jugoslovenskoj kinoteci u Beogradu. Na oko 50 panoa biće prikazani fotogrami iz filmova koji su nastali od 1914. do 1918. godine - saopštili su iz Kinoteke RS i dodali da će izložba biti otvorena za posjetioce do 21. novembra.

Naredne večeri, 12. novembra, u okviru dokumentarnog filmskog programa, biće prikazana ostvarenja "Sarajevski atentat" Suada Mrkonjića i "Cerska bitka" Svetozara Pavlovića, oba iz 1964. godine, kao i dokumentarac Miomira Mikija Stamenkovića "Jugoslavija po volji naroda 1914. do 1918" iz 1988. Filmovi će biti prikazani u Narodnom pozorištu Republike Srpske na sceni "Petar Kočić" u 19 časova.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana