Spuštena zavjesa na Filmskom kampusu

Aleksandra Madžar
Spuštena zavjesa na Filmskom kampusu

Pale - Poslije četiri dana posvećena sedmoj umjetnosti u subotu uveče završen je "Filmski kampus" koji je okupio brojne ljubitelje i stručnjake iz oblasti filma.

Bogat program ove manifestacije omogućio je studentima režije, montaže i dramaturgije da prisustvuju predavanjima Marka Bapca, Radoslava Zelenovića, Aleksandra Erdeljanovića, Zorana Hristića o različitim segmentima filmskog stvaralaštva.

- Izuzetno smo ponosni što se veliki broj studenata odazvao predavanjima. Nama je prije svega bio cilj da povežemo studente iz regiona, a nadamo se da će sljedeće godine sa nama biti i studenti iz Novog Sada - rekao je direktor Kinoteke Republike Srpske Milovan Pandurević.

Kako kaže, najposjećenija projekcija bila je prikazivanje filma "Falsifikator" Gorana Markovića, kada je sala bila puna.

Osim istaknutih filmskih umjetnika, istoričara filma, filmskih kritičara i arhivista, u realizaciji programa posvećenog filmskoj umjetnosti u Filmskom arhivu Kinoteke Republike Srpske učestvovali su studenti i profesori iz Banjaluke, sa Pala i iz Beograda.

- Veoma značajan dio programa bio je omaž legendama srpskog filma, kada su prisutni imali priliku da se prisjete Dinka Tucakovića, Nikole Majdaka  i Miodraga Tiranina - podsjetio je Pandurević.      

Pokrovitelj "Filmskog kampusa" je Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, a program je sufinansiran i sredstvima Ministarstva civilnih poslova BiH. Podršku u realizaciji ovogodišnjeg Kampusa pružila je i Jugoslovenska kinoteka, te "Građenje" Pale i hotel "Damis".

Filmski eksponati

Posjetiocima Filmskog arhiva prezentovana je filmska građa, kao i prateći filmski materijal koji se čuva u Kinoteci Srpske. Ljubitelji filma imali su priliku da pogledaju i izložbu muzejski vrijednih eksponata filmske tehnike, koja još nije dostupna široj javnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana