Spomenik Tesli krajem septembra u Njujorku

Danas, Večernje novosti
Spomenik Tesli krajem septembra u Njujorku

Beograd - Spomenik velikom srpskom i svjetskom naučniku Nikoli Tesli biće krajem septembra postavljen ispred jedinog sačuvanog objekta u kojem je on živio i radio - laboratorije u Šorhemu u Njujorku, piše danas beogradska štampa.

Kako piše “Danas”, replika spomenika biće najvjerovatnije postavljena i u Filadelfiji, povodom 200 godina od dolaska Srba u Ameriku.

List navodi i da bi uskoro trebalo da počnu pregovori sa vlastima svih gradova u kojima je Tesla živio i stvarao kako bi se u njima postavio po jedan spomenik ovom velikom naučniku.

Istovremeno, kako navodi “Danas”, postoji mogućnost da se isti spomenik postavi i u gradovima u kojima Tesla nikada nije boravio, poput Moskve, Pekinga i Sidneja.

Zamjenik direktora Kancelarije za saradnju sa dijasporom Aleksandar Vlajković i inicijator ove akcije rekao je za “Danas” da postoji ideja i da se ispred Srpske akademije nauka i umjetnosti (SANU) u Beogradu postavi spomenik Tesli.

- Tesline zasluge za sveukupan progres čovječansta su ogromne. Spomenik je najmanje čime mu se možemo odužiti za ono što nam je pružio, otvorivši beskonačnu perspektivu razvoja... - rekao je Vlajković.

“Večernje novosti” pišu da će spomenik autora Nikole Koke Jankovića biti predstavljen na izložbi posvećenoj Teslinom djelu u Galeriji SANU 21. avgusta, gdje će biti izložena sedam dana.

Taj list navodi da će djelo Jankovića potom krajem septembra biti postavljeno ispred Tesline laboratorije u Šorhemu, u Njujorku.

Dnevnik “Kurir” navodi da je Vlajković rekao da se spomenik Tesli otkriva u godini kada se obilježava 70 godina od njegove smrti.

“Izložba 'Svetlost Teslinog dela', poslije postavke u Galeriji SANU, seli se u Njujork i biće postavljena u zgradi Misije Srbije u UN”, rekao je Vlajković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana