Spomenik Petru Kralju neće biti uklonjen

Aleksandra Madžar
Spomenik Petru Kralju neće biti uklonjen

Beograd - Vikend u Beogradu bio je posebno stresan za kulturne radnike, jer je opštini Vračar dostavljeno rješenje u kojem se nalaže da se u roku od osam dana sa javne zelene površine u Mileševskoj ulici, u kojoj je glumac živio, ukloni spomen-obilježje velikom Petru Kralju, ali do toga, na svu sreću, neće doći.

U rješenju stoji da je "predmetno spomen-obeležje postavljeno bez odobrenja nadležnog organa", Komisije za spomenike i nazive ulica i trgova Skupštine grada Beograda.

Dopis za rušenje stigao je opštini Vračar, a oni su se ipak obratili poznatom glumcu Milanu Caciju Mihajloviću, koji je dao svojevrstan "spiritus movens" postavljanju spomen-obilježja Peri Kralju, od ideje do otkrivanja.

Mihajlović, kako je rekao, bio je u šoku, te je objasnio da je 27. januara ove godine poslat zahtjev Komisiji za spomenike.

- Odgovor nikada nije stigao. Spomen-obeležje smo postavili 4. aprila, na dan rođenja Pere Kralja. Pravnici, s kojima sam se konsultovao, rekli su mi čak da, ako odgovor ne stigne u roku od 60 dana, to se smatra pozitivnim odgovorom - objasnio je glumac.

Nakon brojnih pitanja u javnosti, opština Vračar i Sekretarijat za kulturu izgleda da su pronašli rješenje. Za sada je sigurno da spomenik neće biti srušen, što je i potvrdio odbornik DS-a u Skupštini Beograda Zoran Alimpić. On je rekao da je problem nastao zbog toga što je opština zahtjev za postavljanje spomenika podnijela u februaru, a u to vrijeme vlast u Beogradu vršio je privremeni organ.

- Inspektor je naložio uklanjanje spomenika jer Komisija za imenovanje trgova i ulica nije dala odobrenje za postavljanje spomenika, ali nije ni mogla da ga da jer nije bila formirana. Razgovarali smo sa Sekretarijatom za kulturu i dogovorili se da opština Vračar zatraži naknadno odobrenje da se spomenik legalizuje - kaže Alimpić.

I Gradska uprava Beograda oglasila se saopštenjem da spomenik velikom glumcu neće biti srušen, ali je upozorila gradsku opštinu Vračar da zakon i red moraju da se poštuju.

Bojkovićeva

Glumicu Svetlanu Cecu Bojković jako je naljutila ova situacija.

- Sram ih bilo! Ko su uopšte ti ljudi, neka se imenom i prezimenom i svojim delom predstave oni koji hoće da sruše spomen-obeležje takvom umetniku, glumcu, čoveku koji je toliko zadužio kulturu ove zemlje, kakav je bio Pera Kralj - nije mogla da sakrije bijes Bojkovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana