Spektakl stvoren za “Oskara”: Nastavak “Gladijatora” dočekan sa hvalospjevom kritike

Branislav Predojević
Foto: Printskrin

LOS ANĐELES - Dugo očekivani epski istorijski film “Gladijator 2” nakon prve projekcije u Los Anđelesu pred publikom koju su činili članovi Američke akademije filmskih umjetnosti i nauka i CEHA filmskih glumaca, dočekan je sa superlativima kritike.

Filmski kritičari su toliko oduševljeni novim filmom veterana Ridlija Skota da mu predviđaju brojne nominacije za “Oskara” a Skot, koji iza sebe ima tri neuspješne nominacije za najboljeg reditelja, konačno bi mogao dobiti “Oskara” u svojoj kategoriji.

Od glumaca najviše pohvala dobili su Denzel Vašington, kojem predviđaju trećeg “Oskara” i zvijezda filma talentovani Paul Meskal, koji bez problema nosi spektakl svojim talentom.

Društvene mreže vrve pozitivnim komentarima gledalaca koji pišu da je “Gladijator 2”,  dostojan nasljednik originalnog filma iz 2000. godine. Kritičar Erik Anderson napisao je da je ovo epska  priča i najbolji film Skota u posljednjih deset godina.

- “Gladijator 2” je prava epska priča i najbolji film Ridlija Skota u posljednjih nekoliko godina. Paul Meskal je sjajna akciona zvijezda, a pri tome ne gubi istrajnost koju je pokazao u indi filmovima, što ga čini pravim nasljednikom prestola. Denzel Vašington dominira svakom scenom, bez pretjerivanja - rekao je Anderson.

Klejton Dejvid iz “Varijetija” takođe nije štedio na komplimentima uz oskarovska predviđanja.

- Najbolji rediteljski rad Ridlija Skota od “Pada crnog sokola”. Rad Paula Meskala kao Lucijusa smatram jednim od najiskrenijih iznenađenja u modernom filmu. Ovo je Denzel Vašington, u jednoj od svojih najubojitijih uloga do sada. Treći “Oskar” bi mu mogao doći. Zvuk, vizuelni prikazi, kostimi, kako god, ovaj film ima to. Još jedan blokbaster koji Akademija definitivno može prihvatiti - napisao je Dejvis.

Skot Menzel je najavio da je film grandiozan, krvav i žestok akcioni spektakl koji se nadovezuje na nasljeđe originalnog filma. 

Film je grandiozni, krvavi spektakl, ima prelijepu scenografiju i prikazuje brojne epske bitke. Paul Meskal briljira. Denzel Vašington dominira scenom i izgleda kao da uživa u svakom sekundu - piše Menzel.

Radnja “Gladijatora 2” dešava se dvije decenije nakon kraja prvog filma. Priča prati Lucija (Meskal), sina Lucile (Koni Nilsen) iz prvog filma, koji sa svojom ženom živi u Numidiji. Nakon što rimska vojska pod vođstvom generala Marka Akacija (Pedro Paskal) okupira pokrajinu u kojoj živi, Lucije ostaje bez svega i biva bačen u ropstvo. Kao gladijator kojeg podučava njegov vlasnik i mentor Makrin (Vašington), mladić kreće u osvetu protiv Rimskog carstva.

U glumačkoj ekipi su još i Džozef Kvin, Fred Hehinger, Derek Džejkobi, Tim Makinerni, Aleksandar Karim, Rori Meken, Alek Utgof, Mej Kalamavi, Lior Raz, Piter Mensa i Met Lukas. Film je napisao Dejvid Skarpa iz priče koju je napisao sa Piterom Krejgom. Nastavak “Gladijatora” u bioskope stiže 13. novembra.

ORIGINAL

Originalni “Gladijator” je istorijski spektakl iz 2000. u režiji Ridlija Skota i scenarista Dejvida Franzonija, Džona Loagana i Vilijama Nikolsona.

Glavne uloge igrali si Rasel Krou, Hoakin Finiks, Koni Nilsen, Oliver Rid, Ričard Haris, a scenario, koji je prvobitno napisao Franzoni, inspirisan je romanom Danijela P. Manika iz 1958. “Oni koji će umrijeti”. Film je bio kritički i komercijalnu uspjeh, zaradio je 465,4 miliona dolara širom svijeta, postavši drugi film s najvećom zaradom 2000. godine. Film je osvojio pet “Oskara”, uključujući najbolji film i najboljeg glumca za Kroa te oživio Skotovu karijeru nakon nekoliko promašaja na boks-ofisu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana