Specijalna nagrada za Ožalošćenu porodicu

Aleksandra Madžar
Specijalna nagrada za Ožalošćenu porodicu

Novi Sad - Predstava "Ožalošćena porodica" Narodnog pozorišta Republike Srpske, koju je po tekstu Branislava Nušića režirao Nikola Pejaković, dobila je specijalnu Sterijinu nagradu za inventivnost koncepta.

Žiri 59. Sterijinog pozorja u Novom Sadu odluke o nagradama donio je juče, o priznanju nacionalnog teatra Srpske odlučeno je većinom glasova, a svečano uručenje bilo je sinoć na zatvaranju festivala.

- Komad na najznačajniji način pokazuje da je Branislav Nušić naš veliki dramski pisac. Zahvaljujući ansamblu Narodnog pozorišta RS i režiji Nikole Pejakovića to je potvrdio i žiri, koji je predstavi dodelio specijalnu nagradu za inovativnost koncepta. Mislim da je to veoma tačna i značajna nagrada kada je ova predstava u pitanju - rekao je selektor ovogodišnjeg Sterijinog pozorja dramski pisac Igor Bojović.

Sreću zbog priznanja nisu krili ni glumci nacionalnog teatra Srpske, koji su ponosni na rediteljske poteze Nikole Pejakovića.

- Za nagradu je prije svega zaslužan reditelj ove predstave, jer je cijeli koncept komada njegova ideja. Naravno, veliki trud smo uložili i mi, glumci - rekao je Ljubiša Savanović.

Podsjećajući na značaj ove pozorišne manifestacije, umjetnički direktor Narodnog pozorišta RS i glumac Aleksandar Stojković je istakao da je ovo jedna od najznačajnijih nagrada koju je ovaj teatar dobio.

- Na Sterijinom pozorju uvijek je velika konkurencija, pa je to dodatno uticalo da se istinski obradujemo nagradi. Kolja je odlično pročitao tekst, imao je sjajnu zamisao, a mi smo se trudili da ga ispratimo. U Novom Sadu smo jako dobro odigrali predstavu i uspjeli smo - kazao je on.

Sterijinu nagradu za najbolju predstavu dobila je "Neoplanta" po romanu Lasla Vegela, u režiji i konceptu Andraša Urbana, u izvođenju Novosadskog pozorišta. Nagrada za tekst savremene drame otišla je u ruke Biljani Srbljanović za tekst predstave "Princip" (Mali mi je ovaj grob), u režiji Mihala Zadare i produkciji pozorišta Šaušpilhaus iz Beča. Zadara je osvojio Sterijinu nagradu za režiju ove predstave.

Igor Đorđević dobio je priznanje za najbolje glumačko ostvarenje, za uloge Martina, Ričija i Dejana u predstavi "Bizarno" Željka Hubača, koju je režirala Snežana Trišić, a produkcija je Narodno pozorište iz Beograda i Šabačko pozorište.

Emina Elor je najbolja glumica zahvaljujući ulozi Koštane u istoimenoj predstavi Borisava Stankovića u režiji Andraša Urbana i produkciji Narodnog pozorišta iz Subotice.

Dva jubileja

Tema ovogodišnjeg Sterijinog pozorja je "20. vek - priča bez kraja". Značajan dio programa bio je posvećen obilježavanju dva jubileja - 150 godina od rođenja Branislava Nušića i vijeku od početka Prvog svjetskog rata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana