SPD: Srpska tradicija opjevana notama

Sanja Amidžić
SPD: Srpska tradicija opjevana notama

Srpsko pjevačko društvo „Jedinstvo“ iz Banjaluke godinama je jedan od najboljih čuvara crkvene muzike i srpske tradicije. Kroz crkvenu, svjetovnu i tradicionalnu muziku hor na najljepši način prezentuje svoj narod i Republiku Srpsku u svijetu.

Crkveno pjevačko društvo „Jedinstvo“ prošle godine proslavilo je jubilej, 120 godina postojanja. Tokom svog dugog i predanog rada učestvovali su na raznim koncertima i festivalima širom zemlje i svijeta.

 - U toku prošle godine naš hor gostovao je u mnogim gradovima Evrope i svijeta. Osvojili smo oko 20 nagrada koje su pretežno zlatne - priča dirigent mješovitog srpskog pjevačkog hora „Jedinstvo“ Nemanja Savić i ističe nekoliko prvih nagrada koje su osvojili na Jugoslovenskim horskim svečanostima u Nišu, zatim na prvom Festivalu rodoljubive muzike u Banjaluci, prvu nagradu na Vidovdanskom festivalu, na festivalima u Italiji takođe su osvojili nekoliko nagrada, na Festivalu duhovne muzike u Slovačkoj, na Malti, u Grčkoj i mnogim drugim zemljama.

Savić kaže da, pored koncertnih aktivnosti, redovno učestvuju i na nedjeljnim bogosluženjima u Hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci, kao i na liturgijama po drugim hramovima širom Republike Srpske. Srpsko pjevačko društvo „Jedinstvo“, pored koncerata i na liturgijama, pjeva i na opelima, svadbama i krštenjima.

Osnovano je davne 1888. godine kao muški hor koji je bio preteča mješovitog hora.

- Osnivanjem Republike Srpske 1992. godine na moju i inicijativu protojereja Ratka Radujkovića i jednog broja uglednih Banjalučana došlo je do obnove rada SPD „Jedinstvo“ - rekao je Savić i dodao da je društvo od tada krenulo krupnim koracima ka izvršavanju svojih programskih zadataka - njegovanje duhovne muzike, zbližavanje Srpske crkve i srpskog naroda, te otkrivanje mladih talenata.

Savić kaže da za vrijeme božićnih praznika posebno pripremaju napjeve koji su posvećeni Božiću. Napjeve duži niz godina izvodi tropar hor „Jedinstvo“. Tokom januara učestvovaće na dosta duhovnih događaja u Hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci.

- Pjevamo na večernjoj liturgiji posvećenoj Badnjem danu i na božićnoj liturgiji. Nekoliko dana kasnije učestvujemo na arhijerejskoj liturgiji povodom Svetog Stefana, Dana Republike, zatim na novogodišnjem molebanu povodom Pravoslavne nove godine, Bogojavljenskoj litiji, Vodoosveštanju na rijeci Vrbas i učestvujemo u kompletnoj organizaciji i realizacija Svetosavske akademije u Banskom dvoru povodom Svetog Save - kazao je Savić.

Tokom godine hor organizuje oko 40 koncerata svjetovne muzike i različitih aktivnosti na kulturnim događajima širom RS.

Ono što bih istakao kao nezaboravno u godini iza nas je to što smo održali cjelodnevni koncert u najstarijem hramu bivše Jugoslavije, Starom hramu u Mostaru - zaključio je Nemanja Savić.

Dječiji hor

Odlukom Srpskog pjevačkog društva „Jedinstvo“ 1995. godine u okviru ovog pjevačkog društva osnovan je i Dječiji hor, kao podmladak. Dječiji hor, pored redovnog nedjeljnog pojanja u Hramu Hrista Spasitelja, učestvuje i na festivalima gdje osvaja visoke nagrade i priznanja.

- Ove godine Dječiji hor će učestvovati u realizaciji Svetosavske akademije - rekao je Nemanja Savić.

Priznanja

Srpsko pjevačko društvo „Jedinstvo“ za svoj rad, pored velikog broja zlatnih i srebrnih medalja, dobilo je i tri ordena.

- Dobitnici smo ordena Svetog Save Srpske pravoslavne crkve, Svetog Andreja Grčke pravoslavne crkve i orden Njegoša Republike Srpske - rekao je Nemanja Savić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana