SPD Jedinstvo: Pjesme moje otadžbine u junu

Aleksandra Glišić
SPD Jedinstvo: Pjesme moje otadžbine u junu

Banjaluka - Srpsko pjevačko društvo "Jedinstvo" iz Banjaluke priprema koncert "Pjesme moje otadžbine" koji će biti održan krajem juna na platou ispred banjalučkog Hrama Hrista Spasitelja.

Dirigent hora "Jedinstvo" koji djeluje pri ovom društvu, Nemanja Savić, kaže da će se ovim nastupom pridružiti obilježavanju 100. godišnjice od početka Prvog svjetskog rata.

- Želimo da kroz muziku prikažemo sve ono što je srpski narod preživio za proteklih 100 godina. Izvodićemo kompozicije sa patriotskom tematikom, a publika će imati priliku da čuje 20 pjesama sa svih prostora gdje žive Srbi - rekao je Savić.

Najavio je da će uz članove mješovitog hora nastupiti i vokalni solisti i instrumentalisti.

- Na koncertnom repertoaru biće pjesme "Vostani Serbije", "Oj Srbijo", "Tamo daleko", "Kreće se lađa francuska"... Članovi hora nosiće svečanu odjeću, a solisti narodne nošnje. Možda će nastupiti i folklorni ansambl koji bi za kraj nastupa mogao da odigra neku tradicionalnu igru - kazao je Savić.

Za nastup su odabrali pjesme iz doba srpskih ustanaka pa do pjesama solunskih dobrovoljaca i kompozicija koje su nastajale kasnije, a sve će biti obučene u umjetničko ruho.

- Prošle godine smo obilježili 120 godina od osnivanja "Jedinstva" i 10. godišnjicu festivala "Banjalučki horski susreti" koji organizujemo. Pored redovnog učešća na nedjeljnim i prazničnim liturgijama u banjalučkom Hramu Hrista Spasitelja svake godine organizujemo brojne koncerte za domaću publiku - kaže Savić.

"Jedinstvo" nije zaboravilo ni na još jedan važan datum u svijetu muzike, 100. godišnjicu smrti velikog srpskog kompozitora Stevana Stojanovića Mokranjca.

- Za jun pripremamo cjelovečernji koncert Mokranjčeve muzike. On je ostavio neizbrisiv trag u radu našeg ansambla, a 1905. godine bio je u Banjaluci, na svečanosti osvećenja zastave SPKD "Jedinstvo" kada su i izvođena njegova djela. Tada je dirigovao na nastupu našeg hora - kazao je dirigent i dodao da veliki dio repertoara "Jedinstva" čine Mokranjčeva djela.

Banjalučki hor dobio je poziv za učešće na nekoliko evropskih festivala, ali Savić kaže da još nisu sigurni na koje će od ovih manifestacija otići.

Prijem

 

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović priredila je u srijedu u Banjaluci prijem za članove hora Srpskog pjevačkog društva "Jedinstvo", povodom osvajanja dvije zlatne medalje na Međunarodnom horskom takmičenju u Veneciji.

Cvijanovićeva je čestitala članovima hora na velikom uspjehu i poželjela im da dobiju nove nagrade na domaćim i međunarodnim nastupima, koje će svaki put, iznova, potvrditi RS kao prepoznatljivu muzičku i kulturnu sredinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana