“Spasitelj svijeta” vraćen u Napulj

G.S.
“Spasitelj svijeta” vraćen u Napulj

NAPULj - Italijanska policija pronašla je 500 godina staru kopiju slike Leonarda da Vinčija “Spasitelj svijeta” u Napulju i vratila je muzeju.

Policajci su rekli da su uhapsili 36-godišnjeg muškarca u čijem stanu je, u ormaru, pronađena slika “Spasitelj svijeta” (Salvator Mundi).

Djelo prikazuje Isusa Hrista sa podignutom rukom i dio je zbirke Muzeja Doma bazilike San Domeniko Mađore u Napulju.

Muzej bazilike je mjesecima zatvoren zbog zaštitnih mjera usljed pandemije virusa korona i niko nije prijavio da je slika u međuvremenu - nestala.

- Slika je pronađena zahvaljujući briljantnoj i marljivoj policijskoj operaciji. Inače, o njenom nestanku nije bilo prijave. Osoblje muzeja, koji je mjesecima zaključan, nije ni bilo svjesno krađe - rekao je napuljski policajac Đovani Meliljo.

Veruje se da je uljanu sliku naslikao umjetnik Đakomo Alibrandi.

Policija sada istražuje kako je ukradena, jer nije bilo znakova provale.

- Ko god da je uzeo sliku, vjerovatno pripada organizovanoj mreži međunarodnih trgovaca umetninama - objasnio je policajac.

Leonardova originalna slika “Salvator Mundi” nije viđena u javnosti od 2017. godine, kad je prodata. Ovo djelo tada je prodato u Njujorku za 450.3 miliona dolara. Isto to djelo, tokom pedesetih godina prošlog vijeka, zamijenjeno je s kopijom i tada je bilo prodato za 61 dolar. Smatra se da je sliku kupio princ Saudijske Arabije Mohamed bin Salaman.

Da Vinči je sliku vjerovatno radio za Luja Dvanaestog, a naručena je oko 1500. godine. Više kopija slike napravili su Leonardovi sljedbenici. Neke se verzije značajno razlikuju od originala, pri čemu je na nekoliko njih Isus predstavljen kao mlađi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana