Spasavamo festival posljednjim snagama

Mirna Pijetlović
Spasavamo festival posljednjim snagama

Banjaluka - Prije otprilike dva mjeseca, kada smo dobili konačne informacije o sredstvima sa kojima raspolažemo, razmišljali smo da ozbiljno obustavimo rad i ugasimo festival, ali s obzirom na to da smo već duboko ušli u njegovu realizaciju i da nam je prijave poslalo više od 2.000 autora iz cijelog svijeta, odlučili smo da, ipak, završimo započeto najbolje što možemo.

Rekla je ovo za “Glas Srpske” izvršni direktor festivala “Kratkofil plus” Sandra Josović. Festival će biti održan od 24. do 28. jula u Domu omladine i na tvrđavi Kastel u Banjaluci.

- Nismo nikada uspjeli da zatvorimo finansijsku konstrukciju i radimo sa krajnje nerealnim sredstvima. Od osnivanja, generalni pokrovitelji festivala su Ministarstvo prosvjete i kulture RS i grad Banjaluka, ali je, nažalost, budžet za kulturu sve manji. U skladu sa minimalnim budžetom, pati program i dešavanja, koja bi trebalo da prate festival - kazala je Josovićeva.

Istakla je da nemaju novca čak ni za iznajmljivanje digital sinema opreme, zbog čega su otkazali neke od planiranih filmova za revijalni program.

- Takođe smo morali da odbijemo veliki broj volontera koji su nam se javili iz regiona i drugih gradova BiH. To su mladi ljudi koji žele da budu dio tima i da nauče nešto novo, ali, nažalost, nismo u mogućnosti da im platimo troškove putovanja i smještaja, a to je osnovno što se od nas očekuje. Ukoliko se nastavi ovakva praksa smanjivanja budžeta i sljedeće godine, sigurno nećemo raditi, jer to u ovim okvirima, zaista, više nije moguće - napomenula je Sandra Josović.

 

Više detalja pročitajte u sutrašnjem štampanom izdanju "Glasa Srpske"

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana