Špansko priznanje za Eni Libovic

Tanjug
Špansko priznanje za Eni Libovic

Američki fotograf Eni Libovic ovogodišnja je dobitnica nagrade “Princ od Asturije”, jedne od najviših počasti u Španiji.

U obrazloženju žirija ističe se da je 63-godišnja umjetnica, najpoznatija po portretima nagog Džona Lenona i trudne Demi Mur, “jedna od vodećih snaga u svijetu novinarske fotografije” koja svojim radom svjedoči o jednoj eri u politici, književnosti, filmu, muzici i sportu.

Libovic spada među vodeće svjetske fotografe, čiji su portreti moćnih i poznatih ličnosti objavljivani na naslovnicama mnogih časopisa, poput čuvenog muzičkog magazina “Rolingstuon” u kome je 1970. godine započela karijeru.

Među onima koje je ovjekovečila svojim objektivom su američki predsjednici Ričard Nikson, Džordž Buš i Barak Obama, britanski muzičar Džon Lenon i američki sprinter Karl Luis.

Jedna od njenih najpoznatijih fotografija je portret holivudske glumice Demi Mur koju je slikala 1991. nagu u sedmom mjesecu trudnoće.

Nagrada “Princ od Asturije”, vrijedna 50.000 evra, dodjeljuje se svake godine osobi, grupi ili instituciji čiji rad na filmu, plesu, muzici ili drugoj formi umjetnosti “predstavlja značajan doprinos kulturnom nasljeđu čovječanstva”.

Među dosadašnjim dobitnicima ove prestižne španske nagrade su španski reditelj Pedro Almodovar, američki kantautor Bob Dilan i britanski arhitekta Norman Foster.

Nagrade su nazvane po princu Felipeu i dodjeljuju se u gradu Ovijedo, glavnom gradu regiona sjeverne Asturije, na ceremoniji koja se prenosi uživo na španskoj televiziji u oktobru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana