Španski muzej “Prado” osnovan 1819. godine: Najbolja djela za dva vijeka postojanja

Priredila: Milanka Mitrić
Španski muzej “Prado” osnovan 1819. godine: Najbolja djela za dva vijeka postojanja

Madrid - “Prado” je najveći španski muzej, nalazi se u Madridu, a ove godine obilježava dvije stotine godina od osnivanja. Ovaj istinski značajan jubilej obilježavaju tri postavke izabranih najboljih djela svjetske umjetnosti.

Izbor slika je realizovan uz pomoć svjetskih muzeja, i na taj način je prikazano najbolje od najboljeg što ovaj muzej može da ponudi, iz lične kolekcije u spoju sa djelima iz drugih muzeja.

Prva od njih je izložba “Fra Anđeliko, razvoj renesanse u Firenci”.

- Izložba “Fra Anđeliko i razvoj renesanse u Firenci” prikazuje djela rane firentinske renesanse. Na centralnom mjestu je slika Fra Anđelika “Blagovijesti” koje je restaurisano baš za ovu priliku i sija punim sjajem.

Izložene slike su iz perioda između 1420-1430. godine. Izabrana su 82 djela iz evropskih i američkih muzeja i institucija. Prvi put u “Pradu” je izložena i slika “Bogorodice sa narom” Fra Anđelika koja je tek nedavno ušla u stalnu kolekciju muzeja - naglašeno je u kratkoj najavi postavke koja će u ovom muzeju biti otvorena sve do 15. septembra.

Druga značajna postavka je “Velaskez, Rembrant, Vermer - paralelno posmatranje” koja će biti otvorena do 20. septembra ove godine. Uz namjeru da se prikažu sličnosti trojice velemajstora svjetske umjetnosti, Dijega Velaskeza, Rembranta van Rijna i Johanesa Vermera iz različitih sredina. Za sve posjetioce izložene su 72 slike iz kolekcije “Prada”, ali i djela iz amsterdamskog “Rajskmuzeuma”.

Najčuvenije djelo Velaskeza “Male dvorske dame” je slika koju stručnjaci smatraju najvrednijim djelom “Prada”.

Treća postavka u čast jubileja je “Donacije Hansa Rudolfa Gernstermajera” koja će biti otvorena do 15. septembra. Obuhvata 11 slika koje je muzeju donirao kolekcionar Hans Rudolf Gemstermajer i to djela s kraja 19. i početka 20 vijeka.

Najveća izložba u ovom muzeju otvorena je u novembru prošle godine i biće otvorena do 3. oktobra “Prado 1819-2019 - mjesto sjećanja”.

Istorijat

“Prado” je osnovan 1819. godine kao Kraljevski muzej slikarstva i skulpture. U vlasništvu ima kolekciju sačinjenu iz 8.200 crteža, 7.600 slika, 4.800 grafika i 1.000 skulptura, i znatan broj drugih umjetničkih djela, ali i istorijskih dokumenata.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana