Sopran Snežana Savičić-Sekulić: Čarobna frula najljepša uz djecu

Mirna Pijetlović
Sopran Snežana Savičić-Sekulić: Čarobna frula najljepša uz djecu

Beograd - Nema ništa lepše nego kada vidite presrećne mlade ljude koji se smeju, aplaudiraju i upijaju svaki vaš pokret na sceni. Zaista je neverovatno iskustvo pevati pred publikom koja je žedna obrazovanja i sa nestrpljenjem dolazi na svako novo izvođenje operske predstave.

Rekla je ovo u razgovoru za "Glas Srpske" operska diva Snežana Savičić-Sekulić, prvakinja opere Narodnog pozorišta u Beogradu, rođena Banjalučanka, koja je jedan dio svoje karijere posvetila i studentima Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci. Za naš list je otkrila planove opera u Beogradu i Novom Sadu s ciljem edukacije mladih naraštaja, a koji bi se vrlo lako mogli prilagoditi i u Banjaluci. Prva premijera za omladinu bila je u Operi i teatru "Madlenianum" u Beogradu i to komične opere "Anželika".

- Publika je divno prihvatila izvođenje. Prepuna sala, dobro uvežban orkestar, iskusni pevači i maestro Đorđe Stanković na čelu. Predstavu je režirao Stefan Sablić, a premijera "Anželike" bila je ujedno i početak izvođenja ciklusa operskih predstava za mlade, koji će trajati do kraja sezone 2016/17 - istakla je Savičić-Sekulić.

Svrha je, kako kaže, obrazovanje mladih i djece u školama. Ulaznice su besplatne i planirano je šest operskih naslova koji će biti izvođeni na sceni "Madlenianuma".

- Prva repriza je već pokazala rezultat time što je sala bila ispunjena do poslednjeg mesta i što su se deca smejala, uživala u predstavi i poželela da dođu opet - kazala je operska pjevačica, koja je u ovom djelu utjelovila lik Anželike.

Druga predstava je odigrana u Novosadskom Narodnom pozorištu. Riječ je o Mocartovoj "Čarobnoj fruli", koja je adaptirana za djecu, Savičić-Sekulić pjevala je Kraljicu noći, a za orkestarskim pultom dirigovao je Mikica Jevtić.

- Riječ je skraćenoj verziji u kojoj deca učestvuju u predstavi, reaguju na sve što od njih narator traži i direktno su sami izvođači predstave, na njihovo opšte oduševljenje. Sede na sceni, a ne u parteru, mogu izbliza da vide kostime, instrumente, razumeju priču na maternjem jeziku i slušaju najpoznatije arije i ansamble u operi - ispričala je Savičić-Sekulić.

Dodala je da je o dječijoj sreći i uzbuđenju najbolje govorio izraz njihovih lica po završetku predstave, koju je režirala Ksenija Krnajski.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana