Sonja Spiroska Ostojić, slikarka, za “Glas Srpske”: Vibracija duše izraz životne energije

Milanka Mitrić
Foto: B. Brezo

Umjetnička djela su nastala kao nastavak prethodnog ciklusa u kome sam predstavljala muzičare na sceni. “Treptaj duše” obuhvatila je slike, crteže, grafike, skulpture, čitanje poezije, džez muziku i modnu reviju.

Kazala je to u razgovoru za “Glas Srpske” slikarka Sonja Spiroska Ostojić, govoreći o izložbi “Treptaj duše”, koja je trenutno dostupna posjetiocima u Kamenoj kući na tvrđavi Kastel, gdje je otvorena prošle sedmice, a u okviru koje su osim njenih radova, izložena i djela Marina Milutinovića.

- Multimedijalni žanr spaja različite vrste umjetnosti i izražavanja, kako bi se publici pružio jedinstveni doživljaj. Iako su djela oba umjetnika prezentovana tematski i tehnički na različite načine, spaja ih ideja o džez muzici - dodaje ona.

GLAS: Kako opisati treptaje duše i samim tim oživjeti ih na umjetničkim djelima?

SPIROSKA OSTOJIĆ: Vibracija naše duše jeste izraz naše životne energije. Osmijeh je najjednostavniji način koji otkriva povezanost s vibracijom duše. Kada dotaknemo vibraciju svoje duše, ona počinje da mijenja naš izgled i navike, prilagođavajući naš život u skladu s njom. Kada slušamo vibraciju svoje duše tada smo vođeni. Unutrašnja iskra je prava vibracija naše duše, koja nas motiviše da damo sve od sebe i nađemo način kako da je pustimo da se izrazi u potpunosti. Duša je posmatrač naših misli, riječi i akcija. Polazi ka nama kada mi odlučimo krenuti prema njoj. Što više vremena provodimo sa svojom dušom, naša vibracija se mijenja i postajemo magnet za sve što je pozitivno. Ovo je vrijeme kada ima mnogo toga, osim duše, a bez nje smo niko i ništa. Džez je striptiz duše.

GLAS: Na Vašim djelima zastupljeni su različiti motivi i teme proizašli iz energije, kako je Siniša Vidaković naziva - neugasle energije. Kako biste opisali tu stvaralaču energiju i njene izvore?

SPIROSKA OSTOJIĆ: Čista energija, strast i erotika su jedni od najjačih nagona čovjeka. Muzika i slikarstvo u sebi imaju otjelotvorenje određenog dijela našeg seksualnog libida, jer kada na sceni vidimo izvođače i plesačice, različito reagujemo zbog uzbuđenja koja odatle dolaze. Ukoliko ta komunikacija postoji, onda je ostvarena suštinski najvažnija ideja o tome zašto se nešto radi. Muziku koju promovišu muzičari je džez, koja vas podstiče na razmišljanje i širenje vidika. Džez je kada u nama koegzistiraju duhovnost, neustrašivost i iskrenost. Energija i ljubav su ritam mog srca i melodija koju duša svira.

GLAS: Šta možete da nam kažete o projektu “Kabare” i svemu što simbolizuje?

SPIROSKA OSTOJIĆ: Kabare su reakcije na stvarnosti koje nas okružuju. Cilj je da publika nakratko zaboravi svakodnevna dešavanja oko sebe i vrati se u normalan život. Svrha kabarea jeste to da sve umjetnosti spoji na jednom mjestu, da se publici pruži jedinstveni doživljaj.

GLAS: Kabare kao motiv u djelima je nešto što uglavnom simbolizuje živost, radost, sreću, opijenost životom. Zašto Vam je taj motiv bio zanimljiv za tumačenje i pretvaranje u umjetnost?

SPIROSKA OSTOJIĆ: Kabare je spontana improvizacija gdje autori slobodno izvode svoje nastupe. Javlja se potreba za intimnijom i intelektualnijom atmosferom u kojoj će se moći razmjenjivati ideje i odgovoriti na nove zahtjeve umjetničkih krugova. Kabare ima obrazovni zadatak prema publici. Znanja koja smo stekli u obrazovnim ustanovama jesu velika količina onoga što nam je na bilo koji način u nekom trenutku ostalo u podsvijesti i spojilo se s nekim informacijama. Želja mi je da skrenem pažnju na slobodoumne duhove koji žive za drugačije ideale i potrebe.

Radost

GLAS: Sa strane posmatrača, koliko su prikazi radosti i živosti inspirativni i pokretački, ako posmatrač pusti da ga obuzmu?

SPIROSKA OSTOJIĆ: Kada je uspostavljena veza između umjetničkog djela i posmatrača, sljedeće iskustvo je sublimna i očišćujuća trauma, unutar te aure koja ujedinjuje umjetničko djelo i posmatrača. Najbolje strane naših duša izlaze na vidjelo. U tim trenucima otkrivamo sebe i uviđamo bezdan u dubinu naših moći, kao i najdalje domete naših osjećanja. Cilj je da preore i izbrazda dušu posmatrača, učinivši ga sposobnim za okretanje ka dobru. Izložena djela imaju poruku o sreći, uživanju, strasti, ljubavi prema životu i slično, jer smatram da je važno da u umjetnosti postoji radost i vedrina, kao balans na određena negativna dešavanja u realnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana