Sonja Knežević: Pozorište jedina kritika društva

Aleksandra Rajković
Sonja Knežević: Pozorište jedina kritika društva

Kao reditelj sam prenela svoja iskustva glumcima. Jednom sam čak pitala koleginicu Ljiljanu Blagojević šta bih mogla da režiram u budućnosti. Ona mi je rekla: - Režiraćeš za 20 godina "Nek' mu je laka crna zemlja", komediju sa kojom smo postigle uspeh u poslednjoj godini.

Rekla je ovo u intervjuu za "Glas Srpske" glumica Narodnog pozorišta iz Beograda Sonja Knežević, koja se kao reditelj predstavila komadom "Žena mog najboljeg druga", u izvođenju teatra "U buntu" iz Bijeljine.

Kneževićevu publika gleda u predstavama Vide Crnčević-Basara "Nek' mu je laka crna zemlja" i "Virus" Siniše Kovačevića.

* GLAS: Koliko Vam je uloga u predstavi "Virus" inspirativna za rad?

KNEŽEVIĆ: Vera, koju tumačim, kao psiholog je veoma mirna žena. Zna da vrlo lako manipuliše ljudima. Smiruje ljude oko sebe kada oni zapadnu u velike probleme. Međutim, kada se njena kćerka zaljubljuje u mladića koji je zaražen virusom side, sve njene ranije odluke padaju u vodu. Kada je njena porodica u pitanju, pravila koja su ranije važila više ne postoje. Ne samo da zaboravlja na svoja moralna načela, nego postaje i agresivna, pa čak i ubija glavnog lika. Ona je spremna na sve kada kada je reč o njenoj porodici. Siniša Kovačević je za vreme u kome živimo bio predskazatelj.

* GLAS: Gdje je mjesto pozorišta u vremenu u kojem živimo?

KNEŽEVIĆ: Pozorište treba negovati, jer je ono jedina kritika društva. Svaki grad i njegovi čelni ljudi moraju da shvate da je kultura odraz društva. Kao što postoji pozorište u Banjaluci, nadam se da će nastati jedno divno pozorište u Bijeljini.

* GLAS: Poslije dugogodišnje glumačke karijere oprobali ste se i kao reditelj. Kako je izgledala ta promjena uloga?

KNEŽEVIĆ: Režirala sam predstavu u kojoj sam ranije igrala. Reditelji su mi rekli da je režija način na koji pročitate dramski tekst. Kada je Ljiljana Blagojević režirala predstavu "Virus", u kojoj je ranije igrala, na sceni "Zvezdara teatra", napravila je potpuno drugi rediteljski pristup. Svoju ideju je prenela drugačije glumcima i publici i drugačije pročitala tekst. Mnogo je lakše sedeti sa druge strane publike, nego biti na sceni.

* GLAS: Koje Vas nove uloge očekuju?

KNEŽEVIĆ: U Narodnom pozorištu u Beogradu sam posle dugo vremena dobila ulogu u predstavi "Zli dusi". Treba da igram jednu mamu, što me veoma raduje. Međutim, nisam stablina glumica i bez obzira na godine ja nikako da se smirim. Probaću tu ulogu, pa ako mi se ne svidi, "vratiću" je.

Karijera

Sonja Knežević je popularnost stekla glavnom ulogom u filmu Miroslava Lekića "Stepenice za nebo", a kasnije je igrala i u ostvarenju Miloša Radivojevića "Živeti kao sav normalan svet". Veći deo svoje glumačke karijere je ostvarila u matičnoj kući, Narodnom pozorištu u Beogradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana