Sombor: 15 filmova u selekcijama filmskog festivala

Tanjug
Foto: Ilustracija

SOMBOR - Na Trećem Somborskom filmskom festivalu, koji se održava od 13. do 16. jula u organizaciji Kulturnog centra „Laza Kostić" iz Sombora, biće prikazano 15 filmova u pet selekcija - Glavni program, Selekcija mladih autora, „Panorama švedskog filma", „Kad bi Sombor bio Holivud" i „Filmski matine za decu", saopštili su organizatori događaja.

Glavni program predstavlja pet ostvarenja iz Srbije i Evrope: „Koncentriši se, baba" Pjera Žalice, „Oaza" Ivana Ikića, „Mater" Jure Pavlovića, „Undine" Kristijana Pecolda i „Znoj" Magnusa fon Horna.

U Selekciji mladih autora nalaze se tri filma koja su domaćoj kinematografiji donijela svjež rediteljski pristup - „Lihvar" Nemanje Ćeranića, „A.S. (25)" Milene Grujić i „Ivana Grozna" Ivane Mladenović, koje će publika moći da pogleda u Kabareu Narodnog pozorišta Sombor.

U „Panorami švedskog filma", realizovanoj u saradnji sa ambasadom Švedske, prikazaće se ostvarenja savremene kinematografije ove zemlje - u dvorištu Gradskog muzeja Sombor biće prikazani filmovi „Brit-Mari je bila tu" rediteljke Tuve Novotny i "Sune vs Sune" Jona Holmberga.

Selekcija „Kad bi Sombor bio Holivud" posvjećena je ostvarenjima s osvrtom na značajne događaje i ličnosti iz prošlosti grada, ali i Srbije - u Atrijumu gradske kuće prikazaće se film „Dara iz Jasenovca" Predraga Antonijevića, a u Dvorištu Gradskog muzeja ostvarenja „Porajmos" Gorčina Stojanovića i „Žućko - priča o Radivoju Koraću" Gordana Matića.

U „Filmskom matineu za decu", posvećenom najmlađim ljubiteljima filma, repertoar sačinjavaju dva ostvarenja - „Tajna izgubljenog kraljevstva" i „Lesi se vraća kući", koji će biti prikazani 11. i 12. jula u Atrijumu Gradske kuće.

Pored ovoga, posjetioci manifestacije moći će da prisustvuju i pratećem programu, koji sačinjavaju promocije knjiga, filmova, radionice, balet i koncerti.

Ulaz na sve programe trećeg izdanja ovog festivala je besplatan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana