Solunci hrabrošću izmamili suze

Aleksandra Madžar
Solunci hrabrošću izmamili suze

Moskva - Oduševljenje, suze i gromoglasan aplauz ispunili su salu teatra "Modern" u Moskvi, gdje su talentovani mladi glumci iz Republike Srpske i Srbije izveli istorijsku dramu "Solunci govore" na festivalu "Zlatni vitez".

Sreću, ponos i zadovoljstvo nije krio glumac iz Banjaluke Danilo Kerkez, koji je za "Glas Srpske" podijelio utiske subotnje večeri u ruskoj prestonici.

- Svi iz ansambla su prezadovoljni, divan je osjećaj čuti aplauz koji govori mnogo više od riječi. Moskva je divna, lijepo smo dočekani. Pozorište "Modern" je na nivou i osjetili smo šta znači profesionalizam - istakao je Kerkez.

Priču Antonija Đurića o časnim junacima koji su svim srcem i mladim godinama ponosno odbranili srpsku zemlju od Austrougarske na sceni je oživjela rediteljka Cisana Murusidze. Autentična drama zajednički je projekat Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci i Akademije umetnosti Alfa univerziteta u Beogradu. Predstava je rađena pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i predsjednika Srbije Tomislava Nikolića.

Festival "Zlatni vitez", kako je rekao Kerkez, biće završen u subotu, 6. decembra, kada će se znati i ko su pobjednici.

Svaki put kada bi ovu predstavu izvodili, publika nije ostala ravnodušna, jer su umjetnici na vrlo uvjerljiv način oživjeli likove kao što su velika Milunka Savić ili Budimir Davidović. Rediteljka je sa razlogom ove važne uloge u istoriji srpskog naroda povjerila studentima iz Banjaluke Mariji Đurić, Danilu Kerkezu i Ivanu Perkoviću, kao i  studentima iz Beograda Saši Simoviću, Stefanu Kovačeviću, Darku Iviću i Srđi Bjelogrliću. Oni su svaki put opravdali njeno povjerenje, pa je tako bilo i u Moskvi.

Istorija

Dekan Akademije umjetnosti u Banjaluci Luka Kecman, prije premijere koja je bila 6. aprila i kojom su otvoreni "Dani Vlade Miloševića", naglasio je zbog čega su se opredijelili za ovu predstavu.

- Suština priče je da se iz živog čoveka čuju doživljaji koje su nosili naši preci, potpuno ubeđeni u to da nešto treba da urade, a koji su pešačili i vraćali se nazad, sa hiljadu kilometara udaljenosti, da iznesu to sve, kako je to istorija zabeležila, u opancima - rekao je tada Kecman.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana