Solo pjevači dobili priliku za takmičenje

Aleksandra Madžar
Solo pjevači dobili priliku za takmičenje

Bijeljina - Maj u Bijeljini, već 15 godina, bez obzira na boje i mirise proljeća, "miriše" na muziku, jedinstvo, umjetnost. Iako tradicionalni horski festival "Majske muzičke svečanosti" traje samo tri dana, pripreme za manifestaciju, pa onda sumiranje utisaka kada gosti napuste grad, traje mnogo duže i donosi radost, uspomene i muzičko nadograđivanje.

Ove godine festival će se održati od 12. do 15. maja, kao i uvijek u organizaciji Srpskog pjevačkog društva "Srbadija" koji se potrudio da "ojača" program i učesnicima i publici pokloni lijepo iskustvo. Povodom zvaničnog otvaranja festivala, 13. maja u 20  časova, "Srbadija" i Dječiji hor pod dirigentskom palicom Desanke Trakilović i Jelene Milićević-Trakilović održaće koncert u Centru za kulturu "Semberija". Više od četrdeset horova sprema se na put u Bijeljinu, među njima učesnici iz Srbije, Novog Sada, Zrenjanina, Vršaca, Požarevca, Zenice, Sarajeva, Zvornika, Prnjavora, a portparol "Srbadije" Stevan Čukić za "Glas Srpske" govorio je o novinama u programu, žiriju, učesnicima i značaju ove manifestacije. Takmičenje će biti održano u sedam kategorija, mješoviti hor, mješoviti kamerni hor, crkveni hor, muški hor, ženski hor, dječiji hor i folklor.

- Horska kategorija, crkveni horovi je novina koju smo od ove godine uveli. Riječ je o horovima koji izvode duhovnu muziku i moram da istaknem da je zainteresovanost velika, te da se prijavilo deset horova, što je za prvu godinu odlično.  Takmičenje će biti održano u Crkvi Svetog Đorđa - najavio je Čukić.

Posebno zanimljiva, ove godine, biće i kategorija za solo pjevače koja je takođe prvi put u okviru programa.

- Mnogo je pjevača koji su se prijavili. Neki od njih dolaze sa horovima učesnicima, ali mnogo je onih koji su se prijavili samostalno. Raduje nas što će i ova kategorija zaživjeti na festivalu - kazao je Čukić.

O najboljem solo pjevaču odlučivaće žiri kojeg čine prvaci beogradske i novosadske opere koji će nastupiti i na svečanom otvaranju festivala.

- Trudimo se da svake godine uvedemo neku novinu i time obogatimo festival što je istovremeno  jako teško i jako lako. Teško je ako posmatramo finansijski aspekt.  Međutim zahvaljujući našim dugogodišnjim prijateljima koji su uz nas uspijemo da organizujemo festival - kaže Čukić.

Žiri koji će odlučivati o najboljim horskim nastupima ovaj put radiće u sastavu Darinka Matić-Marović, kao jedan od najboljih dirigenata i kompozitor iz Banjaluke, Đorđe Stanković, dirigent hora Beogradske opere, Desanka Trakilović i Jelena Milićević-Trakilović, dirigenti "Srbadije".  

Ozbiljne pripreme

To što će kroz Bijeljinu za ova tri dana proći više od 1.600 horskih pjevača, dovoljno govori o značaju i kvalitetu "Majskih muzičkih svečanosti".

- Ponosni smo na saznanje da se horovi intenzivno pripremaju za festival i doživljavaju ga veoma ozbiljno - kazao Stevan Čukić.

Zanimljiv koncert

U revijalnom dijelu programa biće održan zanimljiv koncert, Mješoviti inkluzivni hor "ISON", hor "VIVAK", te hor Humanitarnog udruženja žena "Arta" i igraonice - radionice "Tea" iz Bijeljine biće održan 15. maja u 12 časova u  Galeriji Centra za kulturu Semberija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana