Sofija Aržakovskaja, glumica i balerina, predsjednik žirija srebrne selekcije Kestenburga: Volim ljude posvećene umjetnosti

Aleksandra Glišić
Sofija Aržakovskaja, glumica i balerina, predsjednik žirija srebrne selekcije Kestenburga: Volim ljude posvećene umjetnosti

Banjaluka - U Banjaluku dolazim sa velikim uzbuđenjem. Na sceni sam od svoje četvrte godine i nastupala sam u različitim scenskim žanrovima: baletu, pozorišnim predstavama, modernom plesu i mjuziklu.

Zaljubljena sam u to što radim. Poštujem, razumijem i volim ljude koji su posvećeni umjetnosti, glumi i stvaranju, kao što sam i sama.

Ovim riječima popularna ruska balerina i glumica Sofija Aržakovskaja obrazlaže svoju odluku da prihvati ulogu predsjednika žirija srebrne selekcije Međunarodnog festivala studentskih pozorišta "Kestenburg" koji počinje sutra i traje do 3. avgusta u Banjaluci. Ruska diva za "Glas Srpske" govorila je o ulogama koje je ostvarila, umjetnosti, snimanju u Holivudu i o novijoj filmskoj produkciji.

- Najzahtjevnija uloga u karijeri za mene je ona koju sam ostvarila u filmu "Bijeli labud", gdje sam sarađivala sa Kristijanom Slejterom. U tom filmu sam iskusila mnoštvo drugačijih i neočekivanih situacija, i dobrih i loših. Morala sam da budem majka iako nisam znala kako to stvarno izgleda. Svoje baletske vještine morala sam da usavršim do profesionalnog nivoa ruske primabalerine i bilo je potrebno da smršam deset kilograma, u skladu sa tim kako jedna ruska balerina treba da izgleda - kaže Aržakovskaja. 

Od baletske scene preko različitih likova koje je oživljavala na filmskom platnu ova umjetnica imala je sreću da ostvari široku lepezu uloga.

- Sve uloge su jednako drage kada se ostvari veza sa rediteljem, partnerom i ekipom - primjećuje glumica koja u Banjaluku dolazi na poziv direktora "Kestenburga" Aleksandra Pejakovića.

Aržakovskaja će biti gost predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika. Ne krije da sa uzbuđenjem očekuje susret sa, kako je navela, "harizmatičnim predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom".

- Velika mi je čast što ću imati priliku i da upoznam slavnog reditelj  Emira Kusturicu, čije filmove i muziku obožavam. Zahvalna sam organizatoru "Kestenbugra", koji mi je pružio priliku da radim sa studentima i ocjenjujem njihovo stvaralaštvo, ali i da razgovaram sa ljudima iz Banjaluke i Srpske i upoznam vaš mentalitet - priznaje Aržakovskaja.

Većinu filmova snimila je u Holivudu, a u akcionom filmu "Sjene i raj" imala je priliku da sarađuje sa legendarnim Markom Daskasom, Denijem Treom i Armandom Asanteom.

- Oni su veliki profesionalci i svaki od njih me je naučio nešto novo. Morala sam da se borim, padam niz planinu, krećem u blatu u pravoj vojničkoj uniformi što je samo po sebi teško. Bila je to prava akcija - prisjetila se Aržakovskaja.

U posljednje vrijeme nije mnogo pratila srpsku kinematografiju.

- Kao majka malog djeteta, nisam imala priliku da pogledam noviju srpsku produkciju. Ali potrudiću se da sada to nadoknadim - priča glumica. 

I u baletu i u svijetu filma za ovu umjetnicu postoji nešto što nije fizički mjerljivo.

- U baletu i na filmu najljepša je suša svakog pojedinačnog izvođača. Sve je u duši i osjećanjima - završila je Aržakovskaja priču.

Humor ruskih crtaća

- U posljednjih godinu i po gledala sam crtane filmove za razvoj djece i mnogo sam naučila iz njih, naročito iz ruskih crtanih filmova za koje vjerujem da nisu rađeni samo za djecu, nego i za roditelje jer su ispunjeni sarkazmom i odličnim smislom za humor - kaže Sofija Aržakovskaja. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana