Snaga misli i miris Trebinja za uživanje u poeziji

Ratomir Mijanović
Snaga misli i miris Trebinja za uživanje u poeziji

Trebinje - Vedro nebo, miris Trebinja i prvi dan ljeta samo su dodatno uljepšali, predivno veče tokom koje je pjesnik Rajko Petrov Nogo govorio svoje stihove na Trgu slobode u okviru programa "Trg pjesnika" u organizaciji Kulturnog centara i trebinjskog odbora SPKD "Prosvjeta".

U jednočasovnom programu pjesnički velikan, u nadahnutom kazivanju, podsjetio je Trebinjce na svoje dobro poznate pjesme, kojima je ovjekovječio lične i naše kolektivne istorijske drame i tragedije, a nije zaboravio ni najmlađe, kojima je za kraj posvetio i nekoliko stihova iz svog pjesničkog opusa namijenjenog djeci.

Nogo je novinarima rekao da mu je ovo prvo iskustvo kazivanja poezije na trgu,  u šali zamjerivši organizatorima da su ga iskoristili da s njim "probiju led i naprave eksperiment in vivo".

- Trebinjski glavni trg je za takav poduhvat "bogomdani ambijent", a posebno je zanimljivo što su, zahvaljujući ozvučenju, večeras "poeziju slušali i oni koji je ne bi slušali" - kazao je Nogo.

Podsjetio je i da je njegov životni put krenuo upravo iz sirotišta u Trebinju, te da je  Dučićev grad na neki način i njegov zavičaj, kojem se rado i često vraća.

- Trebinje je u našoj skraćenoj otadžbini naša jedina mediteranska utjeha - kaže pjesnik.

O Nogovoj poeziji i izabranim pjesnikovim djelima, koji su u sedam knjiga prošle godine na 70. pjesnikov rođendan izdali "Štampar Makarije" iz Beograda, "Obodsko slovo" sa Cetinja i "Hercegovina izdavaštvo" iz Trebinja, govorili su Rajko Tanasijević ispred trebinjske "Prosvjete" i Radomir Uljarević ispred izdavača.

Miljan Vuković, umjetnički direktor Kulturnog centra, istakao je da organizovanje kulturnih programa na gradskim ulicama i trgovima nije samo potez iznuđen započetim sanacijama u zgradi ove ustanove, već i šansa i potreba grada kulture i turizma, dodajući da u Trebinju i ne postoji bolja pozornica od one ispred spomenika oslobodiocima.

On je najavio da će već za desetak dana sljedeći gost "Trga pjesnika" biti pjesnikinja Milica Bakrač.

Stvari koje smo voleli

Stvari koje smo voleli

Zar izgubljene su zauvek

Zelena stolica

Očeva škrinja

I blagi mir sa njima

U pustom svetu osame

Ja sanjam bliske stvari

O kako silan

Jer uzaludan

Napor je mojih prstiju

Taj bliski mir da uhvate

U školjku ruku zatvore

Ti prsti

Puža rogovi

Na druge

Na jave dodire

                          R. P. Nogo

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana