Snaga Desanke Maksimović oživjela na sceni u Trebinju

Ratomir Mijanović
Snaga Desanke Maksimović oživjela na sceni u Trebinju

Trebinje - Monodramu "Oporuka", koja kazuje životoslov jednog od najvećih i najomiljenijih srpskih pjesnika Desanke Maksimović, na pozorišnoj sceni Doma mladih u Trebinju izvela je mlada glumica amaterskog ansambla "Osvit" iz Bileće Dragana Miskin.

Naratorski i recitatorski dio monodrame "Oporuka", koju je mlada glumica u utorak uveče dovela do savršenstva, publika je podržala aplauzom.

Pričama iz djetinjstva, ocu, majci, svom rodnom kraju, te bojom glasa, poletnošću i sjetom u očima Miskinova je u jednočasovnom izvođenju oživjela pjesnikinju na radost brojnih posjetilaca.

- Monodramu sam radila godinu i po i saživjela sam se sa Desankom. Kao student srpske književnosti imala sam potrebu da ljudima približim ko je i šta bila Desanka Maksimović i šta je za njih uradila - rekla je glumica.

Publiku je podsjetila na veliku pjesnikinju, njen lik i djelo.

- Ona je bila i učiteljica i majka i neko ko je ostavio upečatljiv trag na našu književnost - rekla je Miskinova.

Istakla je da se potrudila da što bolje predstavi kako je doživjela Desankinu poeziju te da svoj osjećaj prenese na gledaoce. Scenario i režiju za ovu monodramu potpisuje Miodrag Hrnjez Ljumo, a on je dodao da se Draganin trud isplatio i da je bar na trenutak učinila da pjesnikinja bude prisutna među publikom.

- Bilo je situacija gdje se publika nakon završenog izvođenja ne pomjera i ostane na svojim mjestima kao hipnotisana, nakon čega bi Draganu nagrađivali dugotrajnim aplauzima, ali i onih kada pojedine dame plačući izađu iz sale - prisjeća se Ljumo.

 On smatra da u Hercegovini nije dovoljno zastupljena najveća pjesnikinja srpskog roda, ne samo u životu Srba, već ni u školama.

- Na ovaj način smo htjeli da ova naša poruka dopre do onih do kojih treba i da shvate da bi Desanka i njena poezija trebalo više da se izučava i da bude prisutna u svakodnevnom životu, jer nas ona uči da budemo ljudi - kaže Ljumo.

Monodrama je do sada izvedena u Bileći, Gacku, Berkovićima i Trebinju, a planirano je da bude predstavljena i crnogorskoj publici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana