Smotra stvaralaštva srednjoškolaca posvećenog stradanju Srba u Drugom svjetskom ratu

Srna
Foto: Srna

BANjALUKA - U banjalučkom Domu omladine danas je organizovana smotra stvaralaštva učenika osam banjalučkih srednjih škola o temi "Kultura sjećanja i pamćenja" na kojoj je pripremljen program o stradanju srpskog naroda u Drugom svjetskom ratu.

Smotra je organizovana u organizaciji Republičkog pedagoškog zavoda, uz podršku resornog ministarstva i Kabineta predsjednika Republike Srpske, u saradnji sa osam banjalučkh srednjih škola.

Direktor Republičkog pedagoškog zavoda Predrag Damjanović rekao je novinarima da se ovih dana obilježava stradanje u Jasenovcu, ali da je činjenica da je srpski narod stradao i u mnogom drugim mjestima, kao što su Prebilovci, Jadovno, Brod na Drini i u Srbiji - Kragujevac, Kraljevo, Sajmište.

On je rekao da je obaveza Republičkog pedagoškog zavoda da pomogne učenicima osnovnih i srednjih škola da ove dane posvete ljudima koji su dali svoj život za slobodu koju je srpski narod uživao prethodnih godina.

"Ta sloboda koja je stečena u Drugom svjetskom ratu doprinijela je da stvorimo Republiku Srpsku", rekao je Damjanović, podsjetivši da je smotra juče održana u Trebinju i Bijeljini, te da se organizuje u svim regijama Republike Srpske.

"Ovo je svakako rezultat rada koji smo mi radili prethodnih godina, gdje je više od 120 nastavnika prošlo obuku u Izraelu u Jad Vašemu, gdje su izučili metodologiju rada i izučavanja stradanja srpskog naroda i to prenosimo na naše učenike i siguran sam da će se ovo nastaviti", rekao je Damjanović.

U okviru smotre postavljena je izložba "Djeca u logorima smrti Nezavine Države Hrvatske /NDH/" čiji je autor profesor pravoslavne vjeronauke u Elektrotehničkoj školi "Nikola Tesla" Bojan Milijašević.

Milijašević je istakao da je kroz fotografije hronološki prikazanano stradanje djece od ofanzive na Kozaru do deportacije stanovništva Kozare, jasenovačkih logora i spasavanja djece iz logora i smještanja u domove, odnosno prihvatilišta.

On je naveo da zvanični podaci govore da je u NDH-a stradalo 74.762 djece mlađe od 14 godina, među kojima je u sabirnim, koncentracionim i dječijim logorima umoreno 23.594 djece od kojih su samo jasenovačka stratišta progutala 19.432 dječija života.

"Na jasenovačkim stratištima je stradalo skoro 20.000 srpske djece, 5.469 romske i oko 2.000 jevrejske djece. Stradalo je i više od 100 djece iz redova hrvatskog i muslimanskog naroda", rekao je Milijašević.

Profesor srpskog jezika i književnosti u Srednjoškolskom centru "Gemit Apeiron" Tanja Ančić Milijašević rekla je da đaci ove škole od 2015. godine aktivno učestvuju u obilježavanju dana sjećanja na žrtve Jasenovca i na sve nevino postradale srpske žrtve u Drugom svjetskom ratu u NDH-a.

Ona je istakla da su ovoj školi Dane sjećanja obilježili 28. aprila, kada su se prisjetili svih nevino stradalih Srba i odali poštovanje i ukazali ljubav i zajedničku vjernost prema umrlima.

"Tom prilikom smo pripremili i jedan dokumentarni film pod nazivom `Iz smrti u život` kojim smo željeli poručiti svima da sa vjerom u vaskrslog Gospoda i s vjerom i nadom u čovjeka koji ima nevjerovatne mogućnosti da dok živi da voli i prašta, svijet može postati bolje mjesto za život", rekla je Ančićeva. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana