Šmizle donijele feministički duh u Novom Gradu

Priredila: Aleksandra Madžar
Šmizle donijele feministički duh u Novom Gradu

Novi Grad - Treći festival pozorišnog stvaralaštva "Novogradska scena" otvoren je u Novom Gradu predstavom "Šmizle", u izvođenju Pozorišta mladih Vitez, koja je prošle godine proglašena najboljom.

Upravnik Pozorišta mladih Vitez i producent predstave "Šmizle" Ivan Sajević rekao je da ova komična predstava, sa feminističkom notom, govori o ženama zrelijeg i mlađeg doba koje, da bi razbile monotoniju u životu, odlučuju da osnuju bend koji će nastupati u kafani.

Publika je imala priliku da pogleda priču o šest žena iz prošlog vijeka u "kafani", koje pjesmom i plesom odluče da mijenjaju način življenja. Odlučuju da ne budu podsjetnica na prošlo vrijeme.

U predstavi glume Berna Mišković, Ana Maros, Mirna Matković, Ivona Matošević, Franka Matić, Antonela Lukić, Lorena Lukić i Petar Pejović.

Pozorište mladih Vitez radi sedam godina, a ovoj predstavi, koja je urađena po tekstu Miroljuba Nedovića, u režiji i adaptaciji Brune Grebenara, šest žena potpuno različitih karaktera, života i sudbina, vezuje samo jedna zajednička tačka - bend. Predstava "Šmizle" ove godine je osvojila više nagrada na međunarodnom festivalu pozorišta "Dardas" u Subotici, prvo mjesto na 13. festivalu srednjoškolskog dramskog stvaralaštva BiH te nagradu publike na Festivalu pozorišta "Aplauz 05" u Banjaluci.

- Program Trećeg festivala pozorišnog stvaralaštva "Novogradska scena" je kvalitetan, a žiri će objektivno ocijeniti svaku predstavu - rekao je predsjednik žirija Adnan Rešić.

Izvršni direktor teatra "Scena" i selektor festivala Srećko Marčeta izjavio je da će u takmičarskom dijelu Festivala biti izvedeno devet predstava, a da će na kraju festivala jednu predstavu, odnosno desetu, odigrati glumci "Scene".

Festival pozorišnog stvaralaštva u Novom Gradu, koji organizuje teatar "Scena" uz podršku Kulturno-obrazovnog centra i opštine Novi Grad, trajaće do 3. septembra.

U subotu, 15. avgusta, na programu je predstava Mostarskog pozorišta mladih 1974 - "Biti ili ne biti, to je pitanje".

Program

Na programu festivala su i predstave "Na rubu svega" Pozorišta Višegrad, "E moj Đuro, šta sada" pozorišta "Radoholičari" iz Dvora, "Porodične priče" pozorišta "Maske" iz Kostajnice, "Put u Liliput" DIS teatra Banjaluka, "Potop" Banjalučkog studentskog pozorišta, te "Prvi put" i "Pepeljuga u zemlji čuda" u izvođenju glumaca Dramske scene Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva "Prosvjeta" iz Prnjavora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana