Smiljana Marinković, glumica: Video-animacije jedini partneri na sceni

Mirna Pijetlović
Smiljana Marinković, glumica: Video-animacije jedini partneri na sceni

Banjaluka - Put u pustinju i kroz morsku oluju, silazak na dno mora i duboko u zemlju, te putovanje kroz svemirske crvotočine do drugih planeta avanture su kroz koje će ljubitelji teatarskog izraza proći u predstavi "Pustolovine Boleta Komete".

Ovo je sve samo ne obična priča, osmišljena kreativnim snagama dva banjalučka teatra, "Nevid" i Gradskog pozorišta "Jazavac", u kojoj je lik Boleta dočarala glumica Smiljana Marinković.

Kako se snašla u ulozi dječaka, te na koji način je poseban ovaj autorski pozorišni projekat reditelja Marka Dukića, otkrila je u razgovoru za "Glas Srpske".

- Marko je veoma talentovan, svestran i inspirativan momak. Kada me je pozvao i predstavio projekat, bila sam oduševljena. Konačno nešto drugačije. Odmah sam znala da nas čeka naporan, ali maštovit rad. Zapravo, ispostavilo se da smo se više igrali nego radili - ispričala nam je Smiljana.

Kazala je da se tokom rada na ovoj predstavi susrela sa mnoštvom izazova.

- Prvo, prvi put igram dečaka. Biti sam na sceni je već samo po sebi ogroman izazov, praćen još većom odgovornošću, ali i uzbuđenjem. Ali ono što je sigurno bio veći izazov je to što su mi jedini partneri na sceni video-animacije - otkrila je Smiljana nekoliko detalja o predstavi, čija premijera nas očekuje u petak, 25. marta, u 18.06 časova na dječijoj "Juhu" sceni Gradskog pozorišta "Jazavac" u Banjaluci.

Kazala je da prilikom ovakve vrste pozorišne igre sve mora da bude izračunato, tačno, a opet dovoljno razigrano, da se ne stvori utisak koreografije.

- Pronaći balans i uskladiti matematiku i glumačku slobodu zapravo je ono što je bilo najteže postići. A što se tiče stvaranja lika, trudili smo se i težili tome da animacija i ja budemo jedna celina - istakla je ova mlada glumica.

Naglasila je da će publiku u teatar privući upravo to što je ova predstava drugačija od, vjerovatno, svih koje su do sada imali priliku da pogledaju na daskama banjalučkih teatara.

- Animirana bajka nije nešto što se često viđa u pozorištu. Spoj animacije i živog lika je ono što ovaj projekat izdvaja od drugih. Ovo je zanimljiv spoj žive glumačke igre, animacije, duhovitog teksta, zvučnih i svetlosnih efekata. Mislim da će predstava biti zanimljiva i odraslima, kao i deci - zaključila je Smiljana Marinković.

Ova interesantna predstava je u potpunosti autorski projekat Marka Dukića iz "Nevid" teatra, koji je pored režije i autor teksta, autor i izvođač muzike, animacija, ilustracija i dizajna.

Kostime i rekvizite je uradila Nina Popović, dizajner zvuka je Albert Savić, a glasove su posudili Aleksandra Spasojević, Goran Damjanac, Dejan Andrić, kao i Marko Dukić i Nina Popović.

Bajka

Animirana bajka za djecu, mlade i odrasle "Pustolovine Boleta Komete" prikazuje fantastični dramaturški sklop u kojem se čudesno isprepliću živa glumačka igra, projektovana animacija na platnu, zvučni i svjetlosni efekti. To je priča o dječaku Boletu Kometi, koji je u potrazi za svojim nestalim ocem, koga je oteo Sum Su­m, biće iz svemira.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana