Smijenjena Maja Dodig, Dijana Grbić na čelu Narodnog pozorišta Srpske

Dragana Orlović
Smijenjena Maja Dodig, Dijana Grbić na čelu Narodnog pozorišta Srpske

Banjaluka - Na današnjoj sjednici Vlade Republike Srpske smijenjena je Maja Dodig sa mjesta direktora Narodnog pozorišta RS.

Vlada Srpske imenovala je za novog v.d. direktora Dijanu Grbić, koja je bila član Upravnog odbora Narodnog pozorišta, saopšteno je iz Ministarstva prosvjete i kulture Srpske..

U zapisniku o izvršenoj vanrednoj inspekcijskoj kontroli Republičke uprave za inspekcijske poslove konstatovano je da direktorica Narodnog pozorišta Republike Srpske nije izvršavala obaveze propisane zakonom, te je svojim postupcima dovela u pitanje ostvarivanje ciljeva i zadataka zbog kojih je pozorište osnovano, navodi se u saopštenju.

Iz Ministarstva prosvjete i kulture podsjećaju da su zaprimili nekoliko predstavki u kojima se ukazuje na provođenje mobinga i diskriminacije radnika od strane direktorice, kao i na određene nepravilnosti i nezakonit rad direktorice ove ustanove.

Inspektorat Republike Srpske saopštio je prije dva dana da republički inspektori istražuju prijavu o mobingu i diskriminaciji radnika u Narodnom pozorištu Republike Srpske od strane direktorice Maje Dodig.

 -U skladu sa zakonom propisanim nadležnostima i ovlaštenjima, Inspekcija rada pokrenula je inspekcijski postupak, koji je još u toku, te ćemo konkretne rezultate moći saopštiti nakon okončanja same kontrole - saopštili su iz Inspektorata.

U ponedjeljak je u medijima jedna od zaposlenih u pozorištu, kostimografkinja Ivana Ristić, izjavila da Dodigova „od dana kada je došla ima dnevnu listu osoba koje su na meti“.

-Mobinguje svakog ko joj iskaže svoje mišljenje, a čak imamo i primer gde kolege nisu imale priliku ni da je upoznaju, niti da joj se dokažu i oni su bili sklonjeni, poniženi i odbačeni, jer prosto 'to je njeno pravo - rekla je Ristićeva.

Dodala je da se Dodigova ponaša kao da je pozorište njeno nasljedstvo i da radnici ničemu nisu doprinijeli za boljitak pozorišta.

-Nekim ljudima je čak zabranjen ulaz u ovu kulturnu instituciju - izjavila je Ristićeva.

U medijima je objavljeno i da je kolektiv u Narodnom pozorištu podijeljen i da vladaju nezdrava atmosfera, podjele i intrige.

Dodigova TADA nije željela da komentariše ovu prijavu i poručila da se radi o tendencioznom i neutemeljenom informisanju javnosti o njoj i njenom radu.

-Neutemeljena je tvrdnja u kojoj izvor navodi da je kolektiv u ovoj kulturnoj ustanovi podijeljen i da su između sebe posvađani te da je 90 odsto ljudi protiv Maje Dodig - napisano je u demantiju.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana