Slovo o Njegošu za početak

Aleksandra Glišić
Slovo o Njegošu za početak

Beograd - Međunarodni naučni sastanak slavista u Vukove dane svečano je otvoren juče na Filološkom fakultetu u Beogradu, a među učesnicima su i prof. dr Milanka Babić iz Istočnog Sarajeva i književnik Branko Brđanin iz Banjaluke.

Skup, 43. po redu, trajaće do 15. septembra u organizaciji Međunarodnog slavističkog centra.

- Naučni značaj, zanimljivost i aktuelnost ove tematike učinili su da na konferenciji, s referatima i naučnim saopštenjima učestvuje oko 120 naučnika iz naše zemlje i drugih evropskih zemalja - rekli su iz organizacije ove međunarodne manifestacije.

Podsjetili su da učesnici 43. međunarodnog naučnog sastanka slavista dolaze iz raznih univerziteta i kulturnih i obrazovnih institucija iz više zemalja.

- Povodom velikog jubileja, 200 godina od rođenja Petra Drugog Petrovića Njegoša, što je i književna tema ovogodišnjeg međunarodnog sastanka, na svečanom otvaranju "Slovo o Njegošu" održao je pjesnik Rajko Petrov Nogo, dobitnik nagrade "Izviiskra Njegoševa" za 2010. godinu - rekla je upravnik Međunarodnog slavističkog centra prof. dr Dragana Mršević-Radović.

Ovogodišnja naučna konferencija ima dvije teme "Inovacioni procesi u srpskom književnom jeziku - uticaji drugih jezika i kultura" i "Njegoš u svome vremenu i danas".

Tema rada Branka Brđanina je "Njegošev 'Gorski vijenac' u (scenskom) prevodu", a rada Milanke Babić "Književno-umjetničke inovacije u semantičkom polju lekseme đavo".

Za početak konferencije pripremljena je i objavljena Knjiga rezimea, zbornici referata sa prethodnog, 42. međunarodnog naučnog sastanka slavista u Vukove dane. Ove godine nastavljena je edicija "Predavanja", izašla je druga knjiga "Predavanja 2", koja treba da što bolje predstavi stranim studentima bogatstvo srpske kulture, ljepotu jezika, kao i neprolazne vrednosti književnog stvaralaštva u srpskoj književnosti.

Ova knjiga predstavlja i putopis po svetim mjestima srpske kulture, centrima kulturnog života, duhovnim centrima, iz kojih zrače najpozitivnije poruke usmjerene prema mladim ljudima.

Zbornik

Po završetku ovogodišnjeg naučnog sastanka prihvaćeni naučni referati sa međunarodnom recenzijom biće objavljeni u zborniku. Do sada je uz učešće najeminentnijih svjetskih slavista objavljeno više od stotinu tomova zbornika naučnih referata iz srpskog jezika i književnosti.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana