Slobodan Pešić: Živimo u kulturi ambalaže

Tanjug
Foto: ILUSTRACIJA

BEOGRAD - Udruženje filmskih umetnika Srbije dodjelilo je prestižne godišnje nagrade UFUS-a za 2021, a za filmsko stvaralaštvo u 2021, u kategoriji dugometražnog igranog filma, pripala je Slobodanu Pešiću za režiju filma "Ne igraj na Engleze".

Zahvalivši se na nagradi, reditelj Slobodan Pešić je citirao urugvajskog pisca, novinara i političara Eduarda Galeana. "Mi živimo u svetu gde su sahrane važnije od pokojnika, gde su svadbe važnije od ljubavi, gde je izgled važniji od pameti. Mi živimo u kulturi ambalaže koja prezire sadržaj", rekao je Pešić juče, opisujući stanje u srpskoj, ali i svetskoj kinematografiji i medijima.

"Ne igraj na Engleze" prati trojicu dugogodišnjih prijatelja Buleta, Piksija i Pauna koje povezuje zajednička strast prema klađenju na rezultate utakmica engleske fudbalske lige. Tokom samo jednog poluvremena, prelazeći iz komedije u dramu i nazad, neizvesnost rezultata će izbaciti nenadano na površinu sav "prljav veš" njihovog odnosa.

Glavne uloge tumače nedavno preminuli glumac Marko Živić, Danijel Sič i Ivan Tomić, dok se u sporednim pojavljuju Isidora Građanin, Frano Lasić, Vesna Čipčić, Milorad Kapor, Marija Vicković, Pavle Veselinović, Mariana Aranđelović, Ðorđe Kreča i Irena Mišović. Film "Ne igraj na Engleze" doživeo je svetsku premijeru na ovogodišnjim 56. Filmskim susretima u Nišu, na kojem je Ivanu Tomiću dodjeljena Povelja za izuzetnu mušku ulogu. Film će početi da se prikazuje u našim bioskopima od 12. maja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana