Slobodan Perišić, reditelj i glumac: Samoobmana o velikom ja

Agencije
Slobodan Perišić, reditelj i glumac: Samoobmana o velikom ja

Banjaluka - Tragedija našeg vremena je što sve superlative ovog svijeta za sebe uzimaju moralno i duhovno bijedni ljudi. U svom nesvjesnom bauljanju kroz vlastiti mrak preuzimaju odgovornost za zajednicu. A sve to u svrhu samoobmane o velikom ja.

Snažnim riječima za "Glas Srpske" reditelj i glumac Slobodan Perišić najavljuje večerašnju premijeru nadrealne satirične priče "Rodoljub" ("Čuješ li, mama, moj vapaj!?") po tekstu Vojislava Savića.

Publika koja dođe na premijeru, koja će biti održana u 20.30 časova na sceni "Petar Kočić", kaže Perišić, osjetiće energiju osam glumaca koji se pojavljuju na sceni, ali će vidjeti i još neke kreacije u kojima učestvuju ljudi koji se ne pojavljuju fizički u komadu.

Za djelo originalnog naziva "Čuješ li mama, moj vapaj!?" dramskog pisca Vojislava Savića, čiji je rad ovjenčan značajnom nagradom "Branislav Nušić", odlučio se zbog specifičnosti tog autora.

- Poseban je i njegov svijet koji je prenio na hartiju, nudeći ga kao osnovni preduslov za budiću pozorišnu predstavu. A tema kojom sam želio da se bavim je bila presudna za izbor teksta. Samoobožavanje je ključna problematika i pokušaj čovjeka da od sebe napravi Boga današnjice (da se oboži). Samim pokušajem da se bilo koji pojedinac oboži, da mu se dodijeli titula svemogućeg i preuzme ulogu Boga, krećemo se istim putem već godinama, a ishod je uvijek neminovan, destruktivan i tragičan - objasnio je Perišić.

Naslovnu ulogu igra Branko Janković, ali, kaže Perišić, predstava je kolektivni čin, a to nikada ne smije da se zaboravi. U tom slučaju, pojedinac može da postane Rodoljub, koji je prikazan u predstavi.

Dodao je da su Nikolina Jelisavac, Anja Ilić, Nataša Ivančević, Zlatan Vidović, Rok Radiša, Ognjen Kopuz i Boško Đurđević glumci bez kojih nema ni naslovne uloge. Najviše pažnje prilikom režije posvetio je radu sa njima.

- Glumačka igra je osnovni preduslov za dobru predstavu. Neko će sad reći da sam mogao malo i režijom da se bavim. Reditelji koji se ne bave glumcima su sebični ili nevješti, prikazuju samo sebe - smatra Perišić, kojem je ovo prva režija u Narodnom pozorištu RS.

Uloge je, kaže, kao i sve u životu, povjerio onima kojima vjeruje.

- Nažalost, naše društvo počiva na hijerarhijskom principu u svim oblastima, gdje se svi učesnici takmiče. U samom tom nadmetanju se stiče i status, samim tim se stvaraju podređeni u tom sistemu. Tu automatski dolazi do podjele koja je preduslov za sukob. I to nismo u stanju promijeniti vijekovima, već ponavljamo obrasce koji nas stalno navode na identične greške. I onda se čudimo kako je moderan Šekspir ili Čehov - rekao je Perišić.

Zato se i kaže da ne postoje velike i male uloge, podsjeća Perišić, te da bi bilo poželjno da se to primijeni u društvu.

Moral

- Naš Rodoljub se samoobožavanjem pretvara u moralnu nakazu koja suštinski ubija svaku ideju zajednice, ljubavi i samog Boga. On je lider današnjice koga odlikuje egoistički sebičluk. On je lider koji izrabljuje svoje sljedbenike - priča Slobodan Perišić.

Pečat: Perišić režira prvi put

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana