Slike u ateljeu uz zvuke “Bitlsa”

Snežana Tasić
Slike u ateljeu uz zvuke “Bitlsa”

Prijedor - Festival muzike i crteža koji se održava u prijedorskoj Galeriji 96, kao jedinstven otvoreni likovni studio, okuplja brojne umjetnike, ali i posjetioci mogu da učestvuju u stvaranju slika.

Direktor Galerije Tihomir Ilijašević kaže da je i ovog puta izbor umjetnika bio pun pogodak.

- Riječ je o 12 mladih stvaralaca, studenata završnih godina i postdiplomaca na akademijama umjetnosti u Banjaluci, Novom Sadu, Beogradu, koji su ovaj svoj zadatak shvatili izuzetno ozbiljno i svakodnevno rade punom parom - kazao je Ilijašević.

Mladi stvaraoci pokazuju svoje umijeće putem akvarela, crteža, fotografija, video-arta i dizajna, što odgovara i nazivu festivala “Svašta nešto”.

Prvi put među učesnicima festivala je Vukašin Šoć iz Novog Sada, koji pohađa master studije na tamošnjoj Akademiji umetnosti, Likovni odsjek i smjer novi likovni mediji.

- Na tom smeru se dosta bavimo savremenom umetničkom praksom i intermedijalnom umetnošću, tako da je moj zadatak ovde da predstavim određeni video-art - rekao je Vukašin.

Maji Bojić, studentu na master studijama na Akademiji umjetnosti u Banjaluci, ovo nije prvo učešće na ovom festivalu.

- Bila sam učesnik prvog festivala kada smo na zidovima galerije crtali murale, a onda i kasnije na još nekoliko festivala, pa sam sada domaćin učesnicima - kazala je Maja.

Ističe da koncept festivala i atmosfera privlače mlade stvaraoce da se odazovu pozivu organizatora.

- Na festivalu je kao u umjetničkom ateljeu, družimo se i razmjenjujemo ideje. Zadata tema je “50 godina Bitlsa” - ispričala je Bojićeva.

Da su ovo susreti koji se pamte potvrđuje podatak da se među učesnicima festivala našla i Nina Radović, koja je i prošle godine bila u ovom timu, a sada radi portrete akvarel tehnikom.

Učesnici festivala su još i Boris Eremić, Dalibor Popović, Igor Motl iz Prijedora, Sanja Janković, Kristina Oporušić, Marina Ćirović iz Novog Sada, te Vukašin Stančević, Jadranka Terzić i Stevan Ivić iz Beograda.

Džez

Na festivalu su održali koncerte džez ansambl Muzičke škole “Stanković” iz Beograda i Aleksandar Ševo iz džez trija iz Banjaluke. Gost koncerta bio je saksofonista Dalibor Popović Nikša iz Prijedora.

 

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana