Slike na britanskim ulicama

Agencije
Slike na britanskim ulicama

London - U okviru projekta “Umjetnost svuda” od juče pa do 25. avgusta 57 umjetničkih djela “napada” Britance sa svih strana - od ogromnih plakata i autobuskih stanica do supermarketa i šoping centara, a odabrani radovi biće postavljeni i na 2.000 autobusa i 1.000 crnih taksija, javile su agencije.

Britanski “Telegraf” piše da su za “Art Everywhere” kampanju djela odabrana onlajn glasanjem, a među njima su radovi Lusijena Frojda, Frensisa Bejkona, Dejvida Hoknija, Sare Lukas i Demijena Hersta.

Ali, nisu svi radovi savremeni - njih je 23, a nacionalni izbor broj jedan je “The Lady of Shalott” Džona Vilijama Voterhasa iz 1888, poslije čega slijedi “Ofelija” Džona Evereta Mieja iz 1851/1852. godine.

Projekat je danas svečano otvorio ser Piter Blejk, autor slavne naslovnice albuma grupe “Bitlsi”, “Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band”, u jednom od londonskih šoping-centara, gdje je na ogromnom plakatu izložena reprodukcija njegovog djela “The Meeting or Have a Nice Day Mr Hockney”.

Demijen Herst, čije se djelo “Pardaxin” (2004) nalazi na 48. mjestu, kazao je da je riječ o izvanrednom projektu koji daje javnosti pravo odlučivanja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana